U Nikšiću obilježen Svjetski dan seoskih žena i Dan pješačenja

Pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava, udruženje “Putevima predaka” i Biciklistički klub Perun u Nikšiću su danas obilježili Međunarodni dan seoskih žena i Svjetski dan pješačenja.

Objavljeno: 15. 10. 2019 - 18:39

Ideja da se 15. oktobra obilježava Svjetski dan seoskih žena pokrenuta je 1995. godine, na Konferenciji Ujednjenih nacija o ženama, održanoj u Pekingu. Takođe, 15. oktobra obilježava se i Svjetski dan pješačenja.

seotske-zene2

Tim povodom, članovi udruženja i biciklističkog kluba, zajedno sa učenicima  OŠ “Mileva Lajović Lalatović” i djeca iz vrića “Kosovka Djevojka”, sa nastavnicima i vaspitačima posjetili su gradsku pijacu u Nikšiću, gdje su obišli žene koje proizvode i prodaju domaće proizvode. Cilj obilaska bio je da se u razgovoru sa ženama upoznaju sa načinom rada i životom žena koje žive na selu i proizvode zdravu i kvalitetnu hranu. Takođe, šetnjom kroz gradski park i park šumu Trebjesa stavljen je akcenat na pješačenje kao najblagotvorniji način rekreacije, važnost zdravih stilova života i očuvanja životne sredine.

“Cilj akcije je da ukažemo na značaj seoske žene i njen veliki doprinos društvu. Iako seoske žene širom svijeta imaju važnu ulogu u razvoju seoskih područja, poljoprivrednoj proizvodnji i obezbjeđivanju egzistencije svojim porodicama, njihova uloga nije dovoljno promovisana”, ističe predsjednica NVU Putevima predaka Ana Petrović Njegoš.  

seotske-zene3

Petrović je istakla da se na ovaj način jasno šalje više poruka najmlađoj populaciji, od važnosti zdravih stilova života i rekreacije, očuvanja životne sredine, do poštovanja truda i vrijednog rada žena koje na selima proizvode zdravu i organsku hranu, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.