Potomci crnogorskih iseljenika sa Đukanovićem: Vraćamo se zemlji pradjedova, Crna Gora bila skriveni biser

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović priredio je radni ručak za grupu biznismena iz Južne Amerike, potomaka crnogorskih iseljenika, koji borave u posjeti Crnoj Gori.

Objavljeno: 15. 10. 2019 - 19:00

Predsjednik im je poželio dobrodošlicu, kako je kazao, u njihovu Crnu Goru, ističući zadovoljstvo prilikom za susret, i sve intezivnijom komunikacijom sa dijasporom u Južnoj Americi, navodi se u saopštenju iz kabineta Đukanovića.

Podsjetivši na dirljive susrete tokom njegove posjete Argentini i Paragvaju, ocijenio je da su ti susreti, kao i ovaj u Podgorici, izraz i potvrda dobrog odnosa koji država pokazuje prema svom iseljeništvu. To je i jedna od najvrednijih tekovina nezavisne Crne Gore, novi i odgovorniji odnos države prema iseljenicima, poručio je on.

Uz uvjerenje da će se te veze i dalje unapređivati, istakao je zadovoljstvo interesovanjem biznis zajednice na čelu sa jednim od najuspješnijih potomaka crnogorskih iseljenika u Latinskoj Americi Federikom Tomaševićem, koji je uradio mnogo na animiranju članova crnogorske zajednice za potencijalna ulaganja u našu zemlju.

Iako se ne odričemo tradicije, posvećeno radimo na evropeizaciji crnogorskog društva i podizanju kvaliteta života građana, u cilju vraćanja Crne Gore njenoj evropskoj kući, rekao je Đukanović.

Crnoj Gori, članici NATO i lideru u evropskim integracijama, potrebni su kredibilni investitori, koji će je obogatiti znanjem i novim standardima, kazao je on. No prije svega, interes države je da sačuva komunikaciju sa svojim iseljeništvom i da oni Crnu Goru osjećaju svojom kućom u koju će često i rado dolaziti.

radni-rucak2

Vlasnik najveće banke u Argentini, Paragvaju i Urugvaju, Federiko Tomašević posebno je zahvalio predsjedniku Đukanoviću za obnovljeni kontakt sa dijasporom u njegovoj zemlji kao i visokom nivou pažnje tokom susreta koji su imali u Crnoj Gori protekla dva dana.

Ovu posjetu cijeni značajnom jer se vraćaju zemlji đedova i prađedova, koja je danas neuporedivo bolja nego što je bila, kazao je Tomašević. Posebno raduje razvoj Crne Gore koji je brži i u odnosu na neke evropske države, poručio je on, i istakao da ima i emotivni motiv da ulaže u zemlju koja je u mnogim aspektima, prije svega finansijskom i preduzetničkom, naprednija od onih iz kojih dolaze.  

 

Poznati vlasnik lanca  hotela iz Paragvaja Branko Vučković ocijenio je da je Crna Gora bila sakriveni biser o kojem se nije mnogo znalo, koja pored izuzetne prirode ima i sposobne ljude koji je mogu učiniti najprestižnijoim destinacijom. On je kazao da je impresioniran postignućima Crne Gore, jer je ovdje bio prije 35 godina, koja je ponosno i dostojanstveno stala na noge prebrodivši sve krize koje su je potresale i obavezao se da će raditi na kulturnom povezivanju i snaženju turizma. Ugledni bankar i ragbi trener Arijel Radović prepoznao je značajne potencijale za ulaganja u razvoj tog sporta i druge biznis potencijale. Marta Martinović, potomak revolucionara Krsta Martinovića iz Bajica, sa zavidnim iskustvom u Nacionalnoj komisiji za nuklearnu energiju Brazila posebno je zainteresovana za saradnju u oblasti industrije.

 

U grupi biznismena  koji su posjetili Crnu Goru nakon prošlogodišnjeg boravka predsjednika Mila Đukanovića u Južnoj Americi bili su i Matijas Pejušković, hotelijer i suvlasnik jedne od najvećih kompanija u regionu za organizaciju koncerata i događaja, kao i producentske kuće, Guillermo (Giljermo) Radović arhitekta, Mery Cosulich (Kozulič), vlasnica hotela, Marko Pejušković, vlasnik velike producentske kuće i Federico Larruy ( Popović) ugledni građevinar.

 

 

federiko-presInvesticije u Crnoj Gori – ocjena pet, nigdje nema ovakog poreskog sistema

Tomašević je tokom obraćanja medijima nakon dvodnevne posjete crnogorskim institucijama.

Upitan gdje će konkretno investirati Tomašević je odgovorio:

"Mi analiziramo različite oblasti - industriju, nekretnine, poljoprivrednu i stočarsku proizvodnju kao i trgovinu. Udaljenost Argentine nije problem, ona izvozi u Kinu tako da to nije izazov za nas. Našem centru nije samo cilj promocija Crne Gore samo za potomke iz Crne Gore, već za sve i u Argentini i u regiji", kazao je Tomašević.

Misija je, kako je kazao Tomašević, da Crna Gora bude poznatija u svijetu.

"Argentina je veliki proizvođač hrane prvenstveno, a Crna Gora u toj grani ima deficit i mislim da u tom dijelu možemo da olakšamo razvoj poslova. Preduzetnici mogu da naprave neku vrstu razmjene sa preduzetnicima iz Crne Gore. Posljednjih godina se tek pročulo o Crnoj Gori kao turističkoj destinaciji ali ne kao destinaciji za poslovanje. Mi hoćemo da napravimo kombinaciju oba faktora", kazao je Tomašević.

Upitan kojom ocjenom od jedan do pet bi ocijenio investiranje u našoj zemlji Tomašević je odgovorio:

"Dajem ocjenu pet. Poreski sistem koji ima Crna Gora ne možete naći u drugom dijelu svijeta. Riječ je o veoma dobroj konkurentnosti, politička i ekonomska stabilnost. Sve je to moguće videti na osnovu cifara razvoja ekonomije. Ekonomija raste mnogo više od prosjeka posljednjih godina na svjetskom nivou, sigurnost takođe", naveo je Tomašević. 

pres-federiko-2

Ariel Radović je takođe sa peticom ocijenio investiranje u našoj zemlji.

"Dajem peticu ne samo zbog tehničkih stvari, poreza i sigurnosti što za nas mnogo znači već zbog pažnje koja se poklanja razvoju preduzetništva", naveo je Radović.

Pored komercionalno privredne spone važno je da Crnu Goru i Argentinu sjedinjuju osjećanja, zaključio je Radović.