Jedinica 29155 i Specnaz obučavali se kod Kadirova

Tajna ruska jedinica 29155, koju su Njujork tajms i britanska istraživačka mreža Belingket označili kao odgovornu za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, trovanje ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Engleskoj i trovanje trgovca oružjem u Bugarskoj, obučavana je u Međunarodnom centru za obuku specijalnih snaga u Čečeniji. 

Objavljeno: 16. 10. 2019 - 07:03

U tom kampu, izgrađenom krajem 2016. godine, obučavani su i pripadnici ruskih specijalnih jedinica koji su tajno boravili na teritoriji Norveške, članice NATO-a iz koje dolazi i generalni sekretar tog saveza Jens Stoltenberg. Što je do sada poznato o tom centru? 

OBUKA 

Mediji bliski Kremlju u prvom redu Sputnjik i ruska Gazeta objavili su u maju 2016. godine opširan članak u kojem se navodi da se u čečenskom gradu Gudermesu gradi jedinstveni centar za obuku specijalaca, kakvog nema u Rusiji. – U Međunarodnom centru ć e se obučavati specijalne jedinice svih rodova vojske i specijalnih službi Rusije. Međutim, i druge države i službe moć i ć e da ga koriste za obuku svojih specijalaca – naravno, uz naplać ivanje i zaključivanje zvaničnog ugovora. Po mišljenju stručnjaka, glavni partneri mogu biti arapske i latinoameričke zemlje, kao i države ZND, a i Srbi su dobrodošli – napisao je Sputnjik u tekstu koji je objavljen 25. juna 2016. godine. Sputnjik je i objavio gabarite i resurse tog kampa koji su impresivni jer sličnog nema u svijetu. - Centar će zauzimati teritoriju od 400 hektara. Površina glavnog korpusa iznosić e 55 hiljada kvadratnih metara. U njemu ć e biti 14 streljana. U centru istovremeno može boraviti i obučavati se oko 500 ljudi, dok više od 1.000 boraca može trenirati. 

Centar ć e imati najsavremeniju tehnologiju, vojnu tako i civilnu, kakvu nema nijedan sličan centar u svijetu. On ć e imati sve savremene uslove za profesionalnu obuku vođenja vazdušnih, podvodnih, nadvodnih i drugih vidova borbi. U planu je izgradnja aerodroma i aerodinamičkog tunela za izvođenje operacija u različitim fizičkim uslovima. U njemu ć e se sticati vještine za oslobađanje talaca iz stambenih zgrada, škola, bolnica, vrtić a i bioskopa - navodi se u objavi Sputnjika. Projekat se, kako se tada tvrdilo, realizuje od novca privatnih ruskih investitora, bez učešć a države i navedeno je da bi mogao koštati oko 200 miliona eura. 

INSTRUKTORI 

Obuku će izvoditi 200 instruktora iz Čečenije, koji imaju iskustva u vođenju borbi i kod kuć e i u drugim državama. Izgradnjom kompleksa rukovodi jedan od najspremnijih ruskih specijalaca, bivši pripadnik elitne jedinice „Alfa“ – Danil Martinov. Najavu otvaranja kampa upotpunio je i predsjednik Čečenije Ramzan Kadirov, koji je tada kazao da će centar biti „upozorenje za sve one koji pokušaju da izmijene situaciju na Kavkazu, u Čečeniji i cijeloj zemlji. Neka znaju da će ih dočekati profesionalci“. Skoro tri godine u ruskim medijima nije bilo riječi o kampu, da bi u njihovim medijima u maju ove godine, uz ekskluzivne fotografije na portalu Rusia Beyond, bili objavljeni podaci o centru. – 

Početkom maja na teritoriji Čečenije izvedena je vojna vježba ruskih specijalnih jedinica i sličnih sastava iz Zajednice nezavisnih država. U Centar za obuku pozvani su najbolji među najboljima da razmijene iskustva i vide šta ko od njih umije i može – navodi se u tekstu koji je objavio portal Rusia Beyond, blizak Kremlju. Instruktori Ruskog univerziteta specijalnih jedinica priredili su simulaciju vježbe sastavljenu od velikog broja opasnih situacija, a zadatak boraca je bio da unište „teroriste“ i spase civile.

Veze sa Crnom Gorom

Pobjeda je u januaru 2017. godine objavila tekst u kome se navodi da je predsjednik Čečenske Republike Ramzan Kadirov lobirao početkom novembra 2016. kod reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata Fejzića da Bošnjačka stranka napravi koaliciju sa opozicijom u Crnoj Gori. Kadirov, koji je izuzetno blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, tokom razgovora sa Fejzićem interesovao se za mogućnost da Bošnjačka stranka napravi otklon od DPS-a i podrži opoziciju, uključujući i postizborni savez sa proruski orjentisanim DF-om.

 Prema saznanjima Pobjede, Fejzić je Kadirovu tokom razgovora saopštio da nije član niti jednog organa Bošnjačke stranke i da nema uticaja na odluke nacionalne stranke bošnjačkog naroda. Izvor Pobjede blizak opoziciji tvrdi da neuobičajena inicijativa Kadirova nije iznenađenje već diplomatska akcija, koordinisana sa ostatkom opozicije, prvenstveno liderima DF-a. - Upravo u tom periodu Demokratski front i Demokratska Crna Gora su intenzivirali kontakte sa dijelom Bošnjačke stranke predvođenim gradonačelnikom Plava Orhanom Šahmanovićem, koji se snažno zalagao za pravljenje vlade sa opozicijom – tvrdi izvor Pobjede. Sa Šahmanovićem su, u odvojenim susretima, u ime Fronta i Demokrata razgovarali Nebojša Medojević i Aleksa Bečić. Tačka na tu priču je stavljena odlukom Glavnog odbora BS, koji je ubjedljivom većinom – 63:14 – donio odluku o koaliciji sa DPS-om. 

Saznanja Pobjede indirektno je potvrdio svjedok saradnik u slučaju pokušaja terorizma Saša Sinđelić, koji je pozivajući se na pripadnika ruskog GRU-a Eduarda Šišmakova, koji je osuđen, kazao da je ,,neki muftija Islamske zajednice u Crnoj Gori dobio veliku količinu novca kako bi formirali vlast sa DF-om“. Mediji su tada i pisali da je Sinđelić mislio na Muamera Zukorlića, čija je politička opcija u Crnoj Gori tada podržala proteste opozicije, dok se reis Rifat Fejzić javno usprotivio tome.