Vuksanović Stanković: Nije pravedno da zamjenik šefa kabineta u Vladi ima tri puta veću platu od profesora

Predsjednica Socijaldemokratske partije i poslanica u Skupštini Crne Gore Draginja Vuksanović Stanković danas je na sjednici Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport obrazlagala inicijativu za konsultativno saslušanje resornih ministara prosvjete i finansija, a odbor je poslije kraće diskusije, jednoglasno podržao zakazivanje sjednice na kojoj će se predstavnici Vlade i Sindikata upoznati poslanike sa materijalnim i socijalnim statusom prosvjetnih radnika.

Objavljeno: 16. 10. 2019 - 12:26

Vuksanović Stanković je u obrazloženju inicijative navela da preko 14.000 zaposlenih u sektoru obrazovanja živi veoma teško sa platama koje su ispod crnogorskog prosjeka i socijalnim statusom koji je ispod nivoa koji zaslužuju ljudi koji vaspitavaju i obrazuju mlade u Crnoj Gori.

“Imajući u vidu inicijativu koju je Sindikat prosvjete uputio Ministarstvu prosvjete i Vladi, a kojom je traženo uvećanje zarada prosvjetnim radnicima za 10 odsto, kao i činjenicu da prosvjetni radnici u Crnoj Gori, posebno u primarnom i sekundarnom obrazovanju, ne dostižu nivo prosječne zarade u Crnoj Gori smatram nužnim se o ovome izjasne resorni ministri obrazovanja i finansija. Ne može biti pravedno da zamjenik šefa kabineta u Vladi ima tri puta veću platu od prefesora u školi ili četiri puta veću platu od vaspitačice u vriću”, istakla je ona.

Podsjeća da plate u javnom sektoru ostaju nepromjenjene već tri godine.

“Realne zarade naših građana, prema zvaničnim podacima, su za godinu dana manje tri odsto. Naš predlog je jednostavan – ako su nam prihodi veći za skoro 200 miliona u posljednje tri godine, ako nam je ekonoski rast najveći u regionu, ako smo lideri u mnogim oblasti, onda mora da ima novca za povećanje zarada prosvjetnim i zdravstvenim radnicima, kao i ostalima koji osjećaju nezadovljstvo zbog svog ekonomskog statusa”, kazala je Vuksanović Stanković.

Kako je naglasila, uređene i bogate države su ponosne, između ostalog, i posebnim položajem, ugledom i materijalnim i socijalnim položajem koji uživaju prosvjetni radnici, od predškolskog obrazovanja do univerziteta.

“Upravo je Skupština mjesto gdje predstavnici sindikata prosvjete i Vlade treba da daju odgovor kakav je materijalni i socijalni položaj prosvjetnih radnika u našoj zemlji. Zbog svega navedonog smatram da su se stekli uslovi za organizovanje posebne sjednice Odbora za prosvjetu, nauku kulturu i sport na kojoj će se sa velikom pažnjom razmotriti položaj prosvjetnih radnika u Crnoj Gori i pozivam Vas da ovaj predlog podržite kako bi zajednički, pred crnogorskom javnošću, ukazali na mogućnosti poboljšanja materijalno-socijalnog statusa onih koji vastitavaju i obrazuju našu djecu”, zaključila je Draginja Vuksanović Stanković.