Tehnička vlada garant fer izbora, nemam dilemu za koga navijam između Crne Gore i Srbije

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković, saopštio je da je tehnička vlada garant slobodnih izbora.

Objavljeno: 17. 10. 2019 - 00:00

"Jedino je tehnička vlada garant pripreme i sprovođenja fer i slobodnih izbora. To u DPS-u dobro znaju i takođe znaju da bi na takvim izborima izgubili, zato izbjegavaju svaki pomen tehničke vlade", kazao je Joković u intervjuu za Portal Analitika.

On nema dilemu za koga navija u duelu fudbalskih reprezentacija Crne Gore i Srbije.

"Ja uvijek navijam za Crnu Goru i Srbiju kao i za sve države bivše Jugoslavije, a u duelu između Crne Gore i Srbije, navijam za Crnu Goru", kazao je Joković.

30vladimir-jokovic-snp1904-2018-mara-babovic-1ANALITIKA: Da li je tačno da je na posljednjoj sjednici Glavnog odbora SNP-a, većina članova zahtijevala da vaša partija na predstojećim parlamentarnim izborima nastupi samostalno?

JOKOVIĆ: Na pomenutoj sjednici se uopšte nije raspravljalo o načinu izlaska SNP-a na izbore, već se samo analizirala aktuelna politička situacija. Odluke u SNP-u se donose na demokratski način i glavnom odboru po statutu pripada da odluči na koji će način SNP izaći na izbore kada za to dođe vrijeme. 

ANALITIKA:  Što su prednosti, a što mane samostalnog nastupa?

JOKOVIĆ: Prednosti samostalnog nastupa na izborima su maksimalno jedinstvo i angažovanost svih organa, članova i simpatizera partije, lakše prezentovanje njenog programa i cilja i izbjegava se eventualna nesaglasnost po pitanju koalicije.

Problem samostalnog nastupa svih partija je bojazan od velikog rasipanja glasova, borbe za isto biračko tijelo i naravno nedostatak finansijskih sredstava da bi se kampanja mogla bolje organizovati i predstaviti.

ANALITIKA: Kakve rezultate očekujete od rada Odbora za reformu izbornih zakona?

JOKOVIĆ: Formiranje ovog odbora pratila je velika podijeljenost u opoziciji, nepoštovanje dogovorenih stavova, sumnjiv izbor pojedinih članova, napuštanje odbora od strane DF-a, nezastupljenost drugih parlamentarnih stranaka u odboru među kojima je i SNP.  Može se reći da ovakav odbor najviše odgovara DPS-u.

0611vladimirjokovicANALITIKA: Da li je izvjesno da se rad Odbora završi u roku, odnosno do 15. novembra?

JOKOVIĆ: Ako odbor uspije da prečisti birački spisak, izbori se da mandati pripadaju podnosiocima liste, onemogući partijama bez cenzusa da odlučuju o izboru vlade i ugrade u zakon sve ono što su potpisali u sporazumu o budućnosti, tek tada ćemo njegov rad  smatrati uspješnim. Nijesam optimista kad je ovo u pitanju a i rok do 15. novembra mi izgleda nerealan.

ANALITIKA: Očekujete li formiranje tehničke vlade? Iz vlasti uporno ponavljaju da o tome ne može biti razgovora?

JOKOVIĆ: Jedino je tehnička vlada garant pripreme i sprovođenja fer i slobodnih izbora. To u DPS-u dobro znaju i takođe znaju da bi na takvim izborima izgubili, zato izbjegavaju svaki pomen tehničke vlade. Svi članovi odbora iz opozicije su potpisali Sporazum o budućnosti gdje je ključni zahtjev formiranje  tehničke vlade i imaju obavezu da od toga ne odustaju.

Mislim da je trebalo da opozicija među sobom dogovori sva sporna pitanja i sa jedinstvenim stavom pregovara sa DPS-om.

ANALITIKA: Može li se aktuelna politička kriza riješiti bez pritiska EU na sve političke aktere?

JOKOVIĆ: EU treba i mora da izvrši pritisak samo na DPS, kako bi konačno u Crnoj Gori bio fer i slobodni izborni proces, jer sam ubijeđen da mi sa aferama  kao što su ''Snimak'', ''Koverta'' i slično,  nećemo nikada postati punopravni članovi EU.

ANALITIKA: Kakvo je Vaše mišljenje o predlogu DF-a da se mijenja Ustav?

JOKOVIĆ: SNP nije ni učestvovao u donošenju takvog Ustava, jer se sa odredbama istog nije slagao, pa prema tome siguran sam da će doći vrijeme kad će preovladati razum, kad ce se uvažiti realnost Crne Gore i kad ćemo svi shvatiti da ustavnim rješenjima ne smije biti pobjednika i poraženog.

Potrebna su nam nova rješenja u Ustavu koja će maksimalno homogenizovati patriotizam svih građana, a ne Ustav koji izaziva nejednakost i podjelu.

ANALITIKA: Što je razlog čestih raskola u SNP-u, iz kojeg je nastao nemali broj novih partija?

JOKOVIĆ: Ne bih rekao da je bilo rashola u SNP-u, već se radilo o odlasku manjine  čije su privilegije bile dovedene u pitanje a koji su imali najviše koristi od SNP-a. Odlazili su  i oni koji su imali nerealne ambicije, računajući da će ih negdje drugo ostvariti.

Razlog odlaska nijesu bila  programska i ideološka opredjeljenja partije. Žao mi je samo iskrenih članova koji su bili zavedeni i nezadovoljni nekim  kadrovskim rješenjima pa nijesu učestvovali u radu partije. Oni se sada vraćaju jer razlozi njihovog odlaska više ne postoje.

ANALITIKA: Za koga biste navijali u duelu reprezentacija Crne Gore i Srbije?

JOKOVIĆ: Ja uvijek navijam za Crnu Goru i Srbiju kao i za sve države bivše Jugoslavije, a u duelu između Crne Gore i Srbije, navijam za Crnu Goru.