Prijavljeno preko 650 učesnika za 26. Podgorički maraton

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković  izabran je za predsjednika Organizacionog odbora. 26. Podgoričkog maratona, odlučeno je na današnjoj  konstitutivnoj sjednici.

Objavljeno: 16. 10. 2019 - 14:28

Za direktora manifestacije je izabran Vladimir Tomović, dok je sekretar i tehnički rukovodilac maratona Milan Madžgalj. Potpredsjednici Organizacionog odbora su: Gojko Banjević predsjednik Atletskog saveza Crne Gore, Zorica Kovačević predsjednica Opštine Danilovgrad, Tanja Stajović predsjednica Gradske opštine Golubovci i Nik Đeljošaj predsjednik  Opštine Tuzi.

Podgorički maraton  će se ove godine po kalendaru Svjetske atletske federacije održati 27. oktobra, a do sada je prijavljeno preko 650 učesnika iz 44 država svijeta.

“Kao i svih prethodnih godina gradska uprava je čvrsto stala uz organizatore, sa namjerom da u godinama koje su pred nama nastavimo da unaprjeđujemo Maraton, da učinimo da se poveća broj takmičara i da animiramo širu društvenu zajednicu , kako bi što više naših sugrađana i ljudi iz cijele Crne Gore uzeli učešće u aktivnostima koje će pratiti ono što  će biti glavni događaj toga dana, a to je sama maratonska trka“ istakao je gradonačelnik Vuković.

On je naglasio da je izuzetno  srećan što glavni grad pripada globalnom pokretu i što ima priliku da se podiči činjenicom da se Podgorički maraton nalazi u kalendaru Svjetske atletske federacije, odnosno u grupi najprestižnijih maratona iako su naše finansijske mogućnosti skromnije u odnosu na region i šire.

„Smatramo da ova manifestacija zaslužuje dužnu pažnju i veću podršku i pomoć i grada i šire društvene i poslovne zajednice“, istakao je gradonačelnik.

On je podsjetio da je na nedavno održanom sastanku sa predstavnicima Atletskog saveza Crne Gore priča o izgradnji Atletskog stadiona u Podgorici pomjerena sa „mrtve tačke“.

„To je nešto što je već dugo stvar potrebe, ne samo ove organizacije, već i nas kao Glavnog grada koji je jedini grad u Evropi koji nema tu vrstu sportske infrastrukture.  Mi smo definisali lokaciju i očekujemo da organi Atletskog saveza i naše kolege iz Sekretarijata za prostorno planiranje urade ono štp je do njih, kako bismo mi u nekom kratkom roku stvorili sve pretpostavke za početak izgradnje jednog takvog objekta“ , zaključio je Vuković.

Zorica Kovačević je istkla da će se opština na čijem je čelu aktivno uključiti u  organizaciju marataona. raduje što će biti preko 350 takmičara za polimaraton i   da će doprinijeti organizaciji maratona.

Direktor maratona Vladimir Tomović je istakao da je Glavni grada ove godine u Budžetu povećao iznos sredstava za podgorički maraton što samo govori o odnosu grada i gradske uprave prema ovoj manifestaciji, te dodao da se nada pozitivnom trendu, kada je u pitanju broj učesnika i obaranju rekorda  Podgoričkog maratona.

Sekretar maratona Milan Madžgalj je saopštio da ASCG svim kapacitetima stoji na raspolaganju i izrazio zadovoljstvo što se na čelu Organizacionog odbora nalazi gradonačelnik dodajući da je Glavni grad prepoznao maraton kao brend Podgorice. On je ocijenio da se organizaciono – tehnički poslovi privode kraju  i  da su u završnoj fazi i najavio održavanje sjednice Direkcije maratona za 21. oktobar.

Pomoćnik sekretara za kulturu i sport Glavnog grada  Miloš Antić je istako da je maraton jedna od najvažnijih manifestacija u kalendaru sportskih aktivnosti Glavnog grada i da se prema njoj svi tako i ophode, sa ciljem da sve protekne na nabolji način. On je istakao da će resorni sekretarijat uložiti i dodatni napor da animira što veći broj osnovaca i srednjškolaca da uzmu učešće u prezentaciji projekta Dječija atletika koji će na dan maratona biti realizovan na Trgu nezavisnosti.

Podgorički maraton postao je brend glavnog grada Crne Gore i najveća atletska sportska manifestacija u našoj državi kao i jedna od najrespektabilnijih u regionu. Na njoj su u proteklom periodu učestvovali takmičari sa svih kontinenata. Po ugledu na sve svjetske maratone i trke na putu-cesti, u sklopu manifestacije biće održane trke zadovoljstva na 5 i 8 km, namijenjene onima koji žele da se oprobaju u trčanju. To će biti i idealna prilika da veliki broj građana Podgorice uzme učešće u ovoj  manifestaciji, a svi podaci o 26. Podgoričkom maratonu mogu naći na linku:  http://www.maraton.co.me.