Ova zemlja prepolovila je stopu siromaštva u protekle tri decenije

Indija je ostvarila  godišnji rast veći od sedam odsto u proteklih 15 godina i nastavlja da izvlači iz siromaštva milione građana, saopštila je Svjetska banka.

Objavljeno: 16. 10. 2019 - 14:53

Druga najmnogoljudnija zemlja na svijetu prepolovila je stopu siromaštva u protekle tri decenije i ostvarila snažno poboljšanje u većini razvojnih pravaca, obelodanio je izveštaj te međunarodne finansijske organizacije.

Očekuje se da će se taj rast nastaviti i potpuno eliminisanje ekstremnog siromaštva na domašaju je Indije već u narednoj dekadi, navodi SB, istovremeno upozoravajući da se na razvojnom putu te zemlje vide značajni izazovi, prenosi RT.

Kako navodi banka, Indija će morati da poveća efikasnost kako bi održala rast, s obzirom na raspoložive resurse i brojno stanovništvo. Zemlja se mora koristiti produktivnije u urbanim područjima putem prostorne transformacije gradova, dok se u ruralnim sredinama mora povećati produktivnost poljoprivrede.

Upravljanje vodnim resursima mora se usredsrediti na preraspodelu ka korišćenju vode u vrijednosno efikasnije svrhe kao i povećanje vrijednosti vode unutar određenih sektora.

Svjetska banka ističe da u Indiji 230 miliona ljudi nije na pravi način povezano sa električnom mrežom.

Brzorastućoj indijskoj privredi potrebne su investicije u infrastrukturu, u vrednosti procenjenoj na 8,8 BDP-a, odnosno 343 milijardi dolara do 2030. godine, saopštila je Svjetska banka.