Lako ćemo dokazati da su snimci Kneževića lažni i montirani

Snimci koje nedjeljama objavljuje odbjegli biznismen Duško Knežević, formalno-pravno ne mogu biti dokaz na sudu jer nisu pribavljeni na pravno valjan način. Pored toga, mi imamo ozbiljne sumnje da su ti snimci montirani i lako ćemo to dokazati - siguran je Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Objavljeno: 18. 10. 2019 - 20:44

''Snimci se ne mogu pojaviti kao dokaz. Nisu valjani jer nisu pribavljeni na zakonom predviđen način i na zakonom strogo predviđenim procedurama. Da stavimo po strani zakonske procedure koje postoje da bi štitile osnovna ljudska prava i slobodu. Ovdje su sva ta prava prekršena. Pored toga, jer nisu ispoštovane procedure postoji ozbiljna sumnja da to nije autentičan izvorni materijal već da je falsifikovan, pripreman i da kao takav prikazuje nešto što se zapravo nije desilo u stvarnosti'', kazao je Katnić.

Katnić dodaje da iako se većini čini da su snimci autentični i da sagovornici u njima ne glume, činjenica i istina je potpuno suprotna.

''Večeras naša prva komunikacija je bila dobro veče, dobro došli i ja sam rekao bolje vas našli. Tamo nema ničega od toga, nema osnovnih, elementarnih početaka komunikacije. Ono što predstavljaju ti razgovori, da vidimo prvo zbog čega se jedan od tih učesnika ponaša kako se ponaša. Tvrdnja je da se ponaša zbog toga da je uzeo novac i dao vrhovnom državnom tužioci. U razgovoru se pominju i neke nelogične stvari a da se ne objašnjava o kome se radi. Građani misle da ljudi nemaju vremena za montiranje ovakvih snimaka i to i jeste vjerovanje stvaraoca ovih iluzija'', dodao je Katnić.

On je istakao da je jedini cilj snimaka da se poljulja kredibilitet SDT-a.

''Snimci se ne mogu koristiti u krivično pravnom smislu. Nisu predviđeni kao dokaz. Stvaralac ih je predvidio da dovede u ozbiljnu sumnju kredibilitet organa koji krivično goni. Zašto se to radi, mora se imati cilj. Kada su oni tužioci otišli padali su razni predmeti. Mi danas pred sudom imamo preko 90 optužnica za ove četiri godine. To je cilj i to je činjenica, da se smijene tužioci i da optužbe padnu'', kazao je Katnić.

Podnijeće ostavku ako su tužioci korumpirani: Na pitanje zašto su u odnosu na Kneževićeve poteze u defanzivi, Katnić je odgovorio da kriminalna grupa djeluje van procedura, 

''Toj grupi neki preko medijske kampanje pruža podršku, i ono što oni rade ne služi nikome na čast. Danas svima mora biti jasno šta je kriminalna organizacija. To se vidi u slučaju viceguvernera koga su zloupotrijebili, kroz dva svjedoka saradnika, kroz ovog sekretara VDT-a. Zato mi igramo sa bijeli mfigurama ali primjenjujemo procedure'', kaže Katnić.

Katnić je dodao da će podnijeti ostavku ako se dokaže da je bilo koji od 11 njegovih tužilaca korumpiran.

''Nisam ih istraživao, ali kažem da ću podnijeti ostavku ako budem pogriješio. Evo sada šansa svima koji vjeruju i koji misle da su tužioci korumpirani'', kazao je Katnić.