Martinović: Odluka V. Britanije o Kneževiću u narednih godinu dana

I dalje nema informacija o izručenju odbjeglog biznismena Duška Kneževića Crnoj Gori. Knežević je saslušan 19.septembra u okviru procesa ekstradicije. Međutim, još se ne zna kada će proces izručenja biti završen, odnosno kada će se lice sa potjernice naći pred crnogorskim pravosudnim organima. 

Objavljeno: 19. 10. 2019 - 17:28

Nova M je pitanja o ovom slučaju uputila je i Ministarstvu pravde Crne Gore ali odgovore još nisu dobili. Advokat Nikola Martinović kaže za Novu M da određenih rokova nema, ali da britanski sudovi relativno brzo odlučuju o ovakvim pitanjima.

Iako određenih rokova nema,  britanski sudovi relativno brzo odlučuju o tim pitanjima,  što je pokazao i slučaj Snouden, istiće Martinović, zbog čega očekuje da izručenje odbjeglog biznismena neće trajati duže od godinu.

I dok odbjegli biznismen Duško Knežević nastavlja sa objavljivanjem snimaka, plasirajući nove afere, nadležni organi ne oglašavaju se povodom njegovog izručenja. Knežević je saslušan 19.septembra u okviru procesa ekstradicije. Međutim, još se ne zna kada će se lice sa potjernice naći pred crnogorskim pravosudnim organima. 

Advokat Nikola Martinović kaže da, da da bi se sprovelo izručenje lica koje se potražuje zbog nekog sudskog postupka, treba da je ispunjeno više uslova u zavisnosti od zemlje koja traži i zemlje koja vrši izručenje tog lica.

U konkretnom slučaju gospodin Knežević moraće da prođe prvo ispitivanje od nadležnih britanskih organa, odnosno od nadležnog britanskog suda koji će utvrđivati da li su ispunjeni uslovi za izručenje. Pritom neće taj sud najvjerovatnije ispitivati činjenice koje se tiču samog krivičnog djela, pa će utvrđivati da li je to krivično djelo za koje se on potražuje u Crnoj Gori istovremeno i krivično djelo zbog koje se može goniti u Britaniji.

Ispitivaće i njegovo državljanstvo, prebivalište, i nakon toga odlučivaće da li se u predmetu radi o nekom političkom procesu, dodaje Martinović. 

Dalje, ukoliko bi sud utvrdio da su uslovi ispunjeni,  Duško Knežević ima pravo na žalbu, objasnjava Martinović, isticuci da je u Britaniji pravo na žalbu drugačije regulisano nego što je u ostalim zemljama Evrope.

Nakon toga uobičajeno je da politički organ odnosno neki od ministara potpiše akt o izručenju i zatim se izručenje tog lica sporovodi putem međunarodne pomoći odnosno polciija jedne države isporučuje to lice na najpogodniji, napodesniji, najbezbjedniji način zemlji koja ga potražuje. 

Ovo je sve pod uslovom da Duško Knežević iskoristi sva pravna sredstva i bude koristio sva pravna sredstva koja mu po britanskom zakonu stoje na raspolaganju.