Počela primjena zakona o neradnoj nedjelji, prodavnice zatvorene ispred njih pustoš

Danas je počela primjena Zakona o unutrašnjoj trgovini, prodavnice zatvorene ispred njih pustoš

Objavljeno: 20. 10. 2019 - 13:53
Foto: Predrag Zecevic

Zakon o unutrašnjoj trgovini danas je počeo sa primjenom. Vrata megamarketa Naš diskont i Laković su zatvorena a ispred njih je pustoš, a i na vratima brojnih drugih prodavnica širom grada se može vidjeti natpis ''nedjeljom ne radimo''.

Podsjetimo, neradna nedjelja propisana je izmjenama Zakona o unutrašnjoj trgovini koje su usvojene 20. juna, a počele da se primjenjuju u ponedjeljak.

Zakonom je propisano da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika određenim zakonom kojim se uređuju državni i drugi praznici.

73145182-2153965921572732-1019376806572064768-n

Izuzetno od tog člana, nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika trgovina na veliko i malo može se obavljati u apotekama, specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju hleba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme, benzinskim stanicama i prodavnicama za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica.

Takođe, trgovina na veliko i malo može se obavljati na pijacama, štandovima - tezgama, vitrinama i automatima izvan pijaca i pokretnim prodavnicama, prodavnicama, kioscima i automatima smještenim unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka, štandovima i kioscima u kojima se prodaje roba za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vrijeme javnog prikazivanja kinematografskih djela, kao i skladištima za trgovinu na veliko.

Specijalizovanim prodavnicama ili kioscima smatraju se prodavnice, odnosno kiosci u kojima se obavlja prodaja pretežno jedne vrste robe.