Đukanović na ceremoniji ustoličenja japanskog cara

Predsjednik Milo Đukanović otputovaće danas u Tokio, gdje će na poziv Vlade Japana prisustvovati ceremonijama povodom ustoličenja Njegovog Carskog Veličanstva Naruhita.

Objavljeno: 20. 10. 2019 - 14:06

"Predsjednik Đukanović sa suprugom Lidijom prisustvovaće, 22. oktobra, u Državnoj dvorani Seiden, ceremoniji ustoličenja Njegovog Carskog Veličanstva Naruhita (Sokurei Seiden-no-gi), i biće gost na Dvorskom prijemu nakon ceremonije ustoličenja (Kyoen-no-gi), koji za najvisočije zvanice priređuje car Naruhito sa caricom Masako", navodi se u saopštenju iz Đukanovićevog kabineta.

Sljedećeg dana, 23. oktobra, Đukanović sa suprugom Lidijom biće gost prijema koji u čast stupanja na prijesto priređuje japanski premijer Šinzo Abe sa suprugom.

Ceremoniji ustoličenja novog japanskog cara prisustvovaće veliki broj stranih zvaničnika, uključujući kraljeve, krunisana lica i članove kraljevskih porodica, šefove država i vlada i predstavnike UN i EU.

Stupanjem na prijesto Njegovog Veličanstva cara Naruhita, 1. maja o.g, započela je nova japanska era "Reiwa" ("prekrasna harmonija").