Prihvaćena rasprava o predlogu SDP-a za smanjenje akciza na gorivo

Skupština Crne Gore, prihvatila je danas da uvrsti u dnevni red tekuće sjednice Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o akcizama Kluba poslanika Socijaldemokratske partije.

Objavljeno: 21. 10. 2019 - 15:06

“Ovim predlogom tražimo da se akciza na gorivo smanji za 15%, jer je Vlada u protekle dvije godine kroz povećanje akciza i PDV, povećala cijene goriva za čak 13 eurocenti.  Danas u cijeni litra benzina od 1.34 eura,  akciza isnosi 55 centi,  PDV 23, do je samo gorivo 56 centi, što znači da porezi i akciza iznose 78 centa, gorivo 56 centi, dok u cijeni litra dizela od 1.21 eura, akciza iznosi 44 centa, PDV 21, dakle porezi i akciza su 65 centi, a gorivo 56 centi”, saopšteno je iz Medijskog pula SDP-a. 

Ističu da smo zbog povećanja cijene goriva od 13 centi u Crnoj Gori imali znatno povećanje stope inflacije, koja je uz stagniranje plata, dovela do toga da su građani imali za 2.8% manje prihode u protekloj godini. 

“Cilj našeg predloga je da se akcize vrate na nivo od prije 2017. godine. Ovo posebno zato što je je cijena goriva "ugrađena" u skoro svaku robu ili uslugu koju građani kupuju ili koriste, od prevoza do prehrambenih proizvoda, i zbog toga SDP predlaže da se smanji iznos akciza za 15%, zato što danas procentualni iznos akciza i poreza u cijeni goriva iznosi od 54% do 58.2 %. Nažalost, podršku za uvrštavanje u dnevni red za raspravu u Skupšini danas nijesu dobili ostali reformski ekonomsko-socijalnih zakoni koje predlaže Socijaldemokratska partija”, navodi se u saopštenju. 

Tako je vladajuća većina odbila da raspravlja o zakonima kojima bi se smanjile stope opterećenja na bruto zarade, ukinuo krizni porez i smanjila stopa PDV na električnu energiju.

“Takođe, nije prihvaćena ni rasprava o povećanju iznosa minimalne zarade, koja je najniža u regionu, niti diskusija o predlogu da se nabave stacionarni radarski sistemi kojima bi se povećala bezbjednost svih učesnika u saobraćaju. SDP će i dalje nastaviti sa borbom da se kroz paket ekonomsko-socijalnih zakona značajno unaprijedi standard i kvalitet života svih naših građana”, zaključuje se u saopštenju.