Naučnici uhvatili ajkulu dugu 4 metra sa opasnim ugrizom na glavi

Američki naučnici objavili su fotografiju velike bijele ajkule duge četiri metra i teške više od pola tone, a koja na glavi ima velike tragove ugriza.

Objavljeno: 22. 10. 2019 - 23:02
Ilustracija

Naučnici smatraju da je riječ o povredama koje je ovaj morski pas zadobio tokom borbe za ženku, a koje mu je nanio znatno veći "rođak", to jest velika bijela ajkula.

Morskog psa koji je izvukao deblji kraj u borbi ulovili su pripadnici organizacije OCEARCH u sjevernom Atlantiku, a "dražesnu" ajkulu nazvali su Vimi.

Ova se organizacija inače bavi proučavanjem predatora koji se nalaze na samom vrhu prehrambenog lanca, poput velikih bijelih ajkula, ali istražuju i bilježe podatke o drugim morskim životinjama.

- Velike bijele ajkule žive u okrutnom svijetu. Treba vam dokaz? Pogledajte samo glavu našeg Vimija - napisali su iz OCEARCH-a na njihovoj Fejsbuk stranici uz priloženu fotografiju povrijeđenog morskog psa.

 

 

Jedan od ugriza na glavi Vimija prilično je "svjež", kažu naučnici koji su dotičnu ajkulu čipovali te sada prate njeno kretanje okeanom, što možete provjeriti i na veb stranici organizacije OCEARCH.

Prema njihovim procjenama, "napadač" na Vimija bila je druga velika bijela ajkula duga nešto manje od 5 metara, što je još uvijek osjetno manje od najvećih primjeraka ove vrste koje je zabilježila kamera.

- Iz ugriza na Vimiju, očigledno je da je nešto zgrabilo njegovu cijelu glavu. Bila je to vrlo velika životinja, duža od 4 metra. Što god da je zgrabilo glavu ovog morskog psa, vrlo je impresivno - rekao je Kris Fišer iz OCEARCH-a.

Fišer je dodao da povredu Vimiju možda i nije nanio drugi mužjak nego vrlo velika ženka s kojom se pokušao pariti pa taj naum baš i nije prošao u skladu s očekivanjima.

Inače, najveća bela ajkula uhvaćena na kameri je već slavna ženka "Dip Blu", koja je ove godine snimljena kako se gosti lešinom kita pokraj obale Havaja. Ova ženka duga je gotovo šest i po metara, stara je oko 50 godina, a iako se ne zna koliko je teška, pretpostavlja se da sigurno ima više od 1.200 kilograma.