ĐUKANOVIĆ: Inovirati sporazum sa Japanom za saradnju u oblasti nauke, tehnologije i inovacija

Želim da istaknem zadovoljstvo što sam kao predsjednik Crne Gore imao čast da prisustvujem ceremoniji ustoličenja novog japanskog cara Naruhita. To je bio veoma važan događaj kojem su pristustvovali predstavnici, rekao bih, manje više, čitavog svijeta od kojih je bilo preko 70 delegacija na nivou šefova država i vlada, dakle, okolnost da je Crna Gora bila tu, mislim da je veoma značajna za dalju međunarodnu afirmaciju naše zemlje. istakao je Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon završene posjete Tokiju, gdje je na poziv Vlade Japana prisustvovao ceremonijama povodom ustoličenja novog japanskog cara Naruhita.

Objavljeno: 23. 10. 2019 - 13:54

“Ta ceremonija je istovremeno bila prilika za susret sa mnogim ljudima iz raznih djelova svijeta, naravno meni su bili najiteresantniji susreti sa Evropljanima jer ovdje je pored bilateralnih delegacija bila pozvana da prisustvuje i delegacija Evropske unije. Ipak, želim za ovu priliku da istaknem da je posebno značajno da sam imao vrlo sadržajan razgovor sa premijerom Japana, gospodinom Abeom. Taj razgovor je bio fokusiran na dvije teme, jedna je odnosi Japana i Zapadnog Balkana. Kao što je već poznato, Japan ima jedan poseban koncept inicijative za Zapadni Balkan i ima svog posebnog izaslanika na nivou ambasadora koji sarađuje sa zemljama Zapadnog Balkana. Veoma je važno da Japan snažno podržava evropsku i evroatlansku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana i generalno podržava jedinstvenu Evropsku uniju kao važnog globalnog partnera”, naglasio je Đukanović. 

Kako je podvukao, Japan podržava razvoj Zapadnog Balkana na osnovama održivog razvoja, “što je vrlo podudarno sa strategijom održivog razvoja Crne Gore sa našim osnovnim principima, ciljevima i metodama kojima želimo da ostvarimo svoje strateški definisane razvojne ciljeve”. 

“Kada je bilateralna agenda u pitanju razgovarali smo o prioritetima za buduću saradnju. Istakao sam da je za Crnu Goru posebno zanimljiva saradnja u oblasti nauke, tehnologije i inovacija. U tom kontekstu sam i predložio da radimo zajedno na inovaciji sporazuma koji predstavlja pravnu osnovu za saradnju u toj oblasti jer još uvijek je na snazi Jugoslovensko-japanski sporazum iz ‘81. godine, a u okviru te saradnje ono što su naši prioriteti je da pokušamo da obezbijedimo transfer novih tehnologija kada je u pitanju očuvanje životne sredine i strategija održivog razvoja Crne Gore i takođe da obezbijedimo mogućnost za što širi krug naših predstavnika, bilo da je riječ o studentima, nastavnicima, istraživačima, ekspertima, predstavnicima administracije da nastave svoja stručna usavršavanja u naučno-razvojnim centrima u Japanu.  Premijer Abe se saglasio sa tom inicijativom i dao preporuke kako da krenemo u njenu operacionalizaciju”, precizirao je Đukanović, napominjući da su razgovarali i o mogućnostima za dalje širenje ekonomske saradnje. 

“Kao što znate, neke od japanskih kompanije počevši od Daido metala preko Toshibe, Hitačija su prisutne u Crnoj Gori. Inicijativa japanskog premijera je bila da nastavimo sa daljim unapređenjem poslovnog ambijenta kao podrške za veće prisustvo predstavnika japanskog biznisa i japanskih investitora u Crnoj Gori, što je potpuno podudarno sa onim što je interes Crne Gore i njene ekonomije kao otvorene ekonomije da u saradnji sa reeferentnim strateškim partnerima obezbijedi kontinuirani tempo visokog ekonomskog rasta. Tako da vjerujem da je to možda i najvažnija poenta uz ovaj ceremonijalni dio. Japan je veoma važna razvijena zemlja sa odličnim tempom razvoja i može biti vrlo važna podrška i vrlo važan partner u ostvarivanju onog što su strateški razvojni ciljevi naše zemlje”, zaključio je Đukanović.