Omaž istaknutom crnogorskom reditelju i scenaristi Milu Đukanoviću

Crnogorska kinoteka će u petak 25. oktobra sa početkom u 19 časova, u Ministarstvu kulture upriličiti program povodom 30 godina od smrti istaknutog crnogorskog reditelja i scenariste Mila Đukanovića.

Objavljeno: 23. 10. 2019 - 14:19

Ovom prilikom biće prikazan nagrađivani dugometražni dokumentarni film „Neprilagođeni filmski grof” u režiji Radoslava T. Stanišića, posvećen Milu Đukanoviću koji je dao značajan doprinos temeljima crnogorske kinematografije.

O Đukanovićevom filmskom stvaralaštvu i njegovoj ličnosti govoriće filmski reditelji: Draško Đurović, Radoslav T. Stanišić, kao i književnik i filmski kritičar Aleksandar Bečanović.

Podsjećamo, Crnogorska kinoteka je u sklopu aktivnosti koje se odnose na digitalizaciju filmova crnogorskih autora, uradila nove kopije najznačajnijih Đukanovićevih filmova u mađarskoj laboratoriji „Hungarian FilmLab”.

O reditelju:

Milo Đukanović, rođen u Čevu 30. septembra 1927. godine, bio je istaknuti jugoslovenski reditelj i scenarista. Poznat po istančanom smislu za humor i izuzetnim osjećajem za dramu, u svojoj karijeri režirao je popularne jugoslovenske filmove kao što su: ”Muškarci juče, danas i…” (1963), ”Jugoslavija pomorska zemlja” (1963), ”Inspektor” (1965), ”Palma među palmama’ (1967) i mnoge druge.

Osim filmova, Đukanović je režirao serije: ”Cio život za godinu dana” (1971) – 25 epizoda, ”Kamiondžije” (1973) – 10 epizoda i ”Kamiondžije 2” (1984) – 8 epizoda. Sarađivao je sa najvećim imenima jugoslovenske kinematografije, a pored scenarija koje je pisao za svoje filmove sa Radomirom Šaranovićem, Ratkom Đurovićem, Mirkom Kovačem i Borislavom Pekićem, napisao je scenario za film ”13. jul” (1982).