Pet medalja za podgorički trio

Od 16. do 20. oktobra u Rimu održana su dva vrlo važna i masovna takmičenja brazilskog džiu džicua. Kako je objavila Italijanska federacija za brazilski džiu džicu, prvenstvo Evrope u disciplini No Gi i Rome Open su za tri takmičarska dana zabilježila cifru od 2.000 učesnika.

Objavljeno: 23. 10. 2019 - 18:12

Jedini takmičari iz Crne Gore bili su trofejni borci  Mladen Jokmanović, Marko Jokmanović i Srđan Bošković. Podgorički trio imao je veoma zapažen nastup osvojivši ukupno 5 medalja na ova dva takmičenja.

Prvo je uslijedio Rome open na kojem se u teškoj kategoriji  crnih pojaseva srebrnu medalju osvojio podgorički trener i takmičar Mladen Jokmanović. Jokmanović je u finalu pri rezultatu 0-0 morao da prihvati odluku sudija koji su ipak izglasali prednost za takmičara iz Portugala.

Srđan Bošković nastupio je u diviziji braon pojaseva i uspio da dva puta dođe do bronzanog odličja, prvo u težinskog kategoriji do 88 kg a potom i u apsolutnoj (open) kategoriji.

dziu1

U kategoriji ,,lakaša“ crnih pojaseva nastupio je Marko Jokmanović koji je uprkos dobom startu zaustavljen u četvrtfinalu.

Na prvenstvu Evrope u disciplini No Gi (bez kimona) najbolji učinak imao je Srđan Bošković u polu-teškoj kategoriji braon pojaseva i apsolutnoj (open) kategoriji . Bošković je u kategoriji, preko predstavnika Izraela i Francuske, došao do finala u kojem ga u pohodu na zlato  zaustavio španski reprezentativac dok je u open kategoriji takođe došao do srebra pri, kako podgoričani navode, veoma neobičnoj sudijskoj odluci. 

Na prvenstvu Evrope Mladen Jokmanović i Marko Jokmanović su zaustavljeni u četvrtini finala težinskih kategorija u diviziji crnih pojaseva.

dziudzitsa

Naši takmičari ističu da su računali na barem jedno zlato od tri finala u kojima su se zatekli ali da ih je npr. u finalu open kategorije Boškovića zatekla veoma neuobičajena sudijska odluka. Naime sudija je odlučio da 30 sekundi prije kraja zbog pasivnosti diskvalifikuje oba borca. Stoga su Bošković i predstavnik Velike Britanije Lei Remedios, koji je bivši UFC borac, morali da podijele srebro što je prava rijetkost na veliki takmičenjima.

Ovom prilikom braća Jokmanovic i  Srđan Bošković, već iskusne sudije,  takođe su obnovili sudijske licence na sudijskom seminaru IBJJF odnosno svjetske federacije za brazilski džiu džicu.