SDP traži smanjenje akciza na gorivo za 15 odsto, MF najavljuje korekcije akcize na benzin

Poslanici Skupštine Crne Gore će, kako je najavljeno, ove sedmice raspravljati o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o akcizama Kluba poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), koji predviđa smanjenje akcize na gorivo za 15 odsto nakon što je, kako ističu predlagači, Vlada u protekle dvije godine kroz povećanje akciza i PDV-a povećala cijene goriva za 13 eurocenti.

Objavljeno: 28. 10. 2019 - 00:00

Inicijativa SDP-a je uvrštena na dnevni red tekuće sjednice parlamenta 21. oktobra. SDP je praktično isti predlog zakona pokušao da uvrsti na dnevni red parlamenta krajem prošle godine, što se nije desilo jer su se tome usprotivili poslanici vladajuće koalicije.

Portparol SDP-a Mirko Stanić kaže za Portal Analitika da SDP očekuje podršku svih parlamentarnih stranaka jer je, kako ističe, riječ o predlogu zakona koji je u interesu svih građana Crne Gore.

ministarstvofinansijaMF: Izmjene akciza u zadnjem kvartalu, moguće korekcije: S druge strane, iz Ministarstva finansija (MF) su na upit Portala Analitika podsjetili da su Programom rada Vlade za 2019. godinu izmjene Zakona o akcizama planirane za četvrti kvartal tekuće godine, 

“Kada je u pitanju promjena visine akcize na mineralna ulja, Ministarstvo finansija će detaljno razmotriti takvu odluku, vodeći pri tom računa o prioritetima ekonomske, odnosno fiskalne politike i njihovom uticaju na ukupne prihode Budžeta. Takođe, ukazujemo da ministarstvo sa posebnom pažnjom analizira mogućnost korekcije postojeće visine akcize na olovni i bezolovni benzin, o čemu će javnost biti blagovremeno upoznata”, saopšteno je Portalu Analitika iz resora ministra Darka Radunovića.  

Litar goriva 56 centi, ostalo porezi: Prema računici SDP-a kojom se obrazlaže predlog izmjena zakona, u cijeni litra benzina od 1.34 eura akciza isnosi 55 centi,  PDV 23, dok je samo gorivo 56 centi, što znači da porezi i akciza iznose 78 centa, a gorivo 56 centi. 

U cijeni litra dizela od 1.21 eura, akciza iznosi 44 centa, PDV 21, što znači da su porezi i akciza 65 centi, a gorivo 56 centi.

mirkostanic

Stanić naglašava da je zbog povećanja cijene goriva od 13 centi u Crnoj Gori došlo do povećanja stope inflacije, koja je, uz stagniranje plata, dovela do toga da su građani imali za 2.8% manje prihode u protekloj godini. 

“Cilj našeg predloga je da se akcize vrate na nivo od prije 2017. godine. Ovo posebno zato što je je cijena goriva "ugrađena" u skoro svaku robu ili uslugu koju građani kupuju ili koriste, od prevoza do prehrambenih proizvoda, SDP predlaže da se smanji iznos akciza za 15 odsto, jer danas procentualni iznos akciza i poreza u cijeni goriva iznosi od 54 odsto do 58.2 odsto”, precizirao je Stanić. 

pumpaCijene goriva više od regionalnog prosjeka: Trenutno, litar eurosupera 95 i 98 košta 1,31 i 1,35 eura, a dizela 1,26 eura. Cijene goriva u Crnoj Gori su nešto više od regionalnog prosjeka. 

Zahvaljujući niskim akcizama najniže cijene goriva su u Sjevernoj Makedoniji, zatim slijedi BiH gdje se cijene dizela i benzina od 95 oktana u prosjeku kreću oko 1,15, odnosno 1,20 eura po litru. U Albaniji cijena dizela je oko 1,38 eura, dok benzin košta 1,4 eura po litru, dok je cijena dizela u Srbiji na sličnom nivou kao u Albaniji, a cijena benzina približna onoj u Crnoj Gori. Najskuplje gorivo u regionu toči se u članicama EU, Sloveniji i Hrvatskoj.