Ikona iz 13. vijeka nađena u kuhinji - prodata za 24 miliona eura!

Slika italijanskog slikara iz 13. vijeka Čimabuea (1272-1302), nađena u kuhinji starije Francuskinje koja je smatrala ikonom male vrijednosti, prodata je na aukciji u Francuskoj za 24 miliona eura.

Objavljeno: 27. 10. 2019 - 22:31
Foto: AP Photo/ Michel Euler

Remek djelo koje se pripisuje Čimabueu otkriveno je ranije ove godine, a prodato je anonimnom kupcu na aukciji koju je organizovala aukcijska kuća Akteon u Sanlisu sjeverno od Pariza.

Stručnjak aukcijske kuće Dominik le Koan rekao je da današnja prodaja predstavlja svjetski rekord za djelo iz perioda prije 1500. godine. "To je jedinstvena, sjajna i monumentalna slika. Čimabue je otac renesanse. Ali ova prodaja je iznad svih naših snova", rekao je Le Koan za Asošiejted pres.

Aukcionar je zapazio sliku u junu dok je razgledao kuću vlasnice u Kompjenju na sjeveru Francuske i predložio joj da je donese ekspertima na procjenu. Slika je visila na zidu između kuhinje i trpezarije.

Žena će sada primiti "glavnicu" novca od prodaje, rekli su u aukcijskoj kući u kojoj su očekivali da će slika biti prodata po cijeni između četiri i šest miliona eura.

Le Koan je rekao da su stručnjaci omanuli, jer je neko djelo Čimabuea prvi put ponuđeno na prodaju. "Nikada nijedna slika Čimabuea nije bila ponuđena na prodaju tako da nije bilo prethodnih pokazatelja koliku bi cijenu mogla da dostigne", objasnio je on.

Za djelo "Ismijevanje Hrista", dimenzija 24 sa 20 centimetara, eksperti kažu da je najvjerovatnije dio većeg diptiha koji je Čimabue naslikao oko 1280. godine, dok su druga dva panela izložena u Frikovoj kolekciji u Njujorku i Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Otkriće slike ustalasalo je svijet umjetnosti. Čimabue, za koga se vjeruje da je bio učitelj Đota, smatra se začetnikom italijanske renesanse.

On je iskoračio van vizantijskog stila popularnog u srednjem vijeku i počeo da ubacuje elemente pokreta i perspektive koji su postali tipični za zapadno slikarstvo.