Snežana Jonica osniva partiju

Bivši poslanik i dugogodišnji funkcioner Socijalističke narodne partije Snežana Jonica, prema nezvaničnim ali pouzdanim informacijama Dana, osnovaće političku partiju.

Objavljeno: 28. 10. 2019 - 06:49

Stranka će biti formirana tokom novembra.

Jonica juče nije odgovarala na npozive Dana. Prema informacijama ovog lista, Jonici će se u formiranju stranke pridružiti i neki od osnivača Socijalističke narodne partije.

“Okosnicu nove stranke činiće grupa mladih intelektualaca privrženih idejama socijalno pravednog društva, a u startu se može računati i na kadrove koji su izgradili nekadašnju infrastrukturu SNP-a. Jonica ima podršku velikog broja osnivača SNP-a, nekadašnjih potpredsjednika i poslanika, predsjednika opštinskih odbora, odbornika i članova glavnog i izvršnog odbora te stranke”, kazali su izvori iz Joničinog okruženja.

Izvori Dana“kažu i da je Jonica u intenzivnoj komunikaciji sa istaknutim pojedincima koji se do sada nijesu politički angažovali jer sebe nijesu prepoznali ni u jednoj partiji koja djeluje na crnogorskoj političkoj sceni.

“Oni smatraju da je zadnji čas da se na mjestima na kojima se odlučuje o ljudskim sudbinama nalaze oni koji imaju znanje i koji su potpuno drugačiji od već postojećeg profila političari”, kazali su sagovornici Daba.

Prema saznanjima ovog lista, ciljna grupa partije u osnivanju je veliki broj građana koji nijesu zadovljni djelovanjem aktuelne opozicione političke strukture i privlačenje apstinenata koji u ovom momentu ne znaju za koga da glasaju na predstojećim parlamentarnim izborima.

Jonica se iz političkog života povukla nakon odluke SNP-a da na parlamentarnim izborima 2016. godine nastupi u koaliciji „Ključ“. Ona je tada tvrdila da ta odluka predstavlja samoubistvo za SNP i odbila ponudu bivšeg predsjednika SNP-a Srđana Milića da bude u vrhu poslaničke liste, što je bio razlog njihovog političkog razilaženja.

Nekada najjača opozicina stranka Socijalistička narodna partija osnovana je 1998. godine nakon podjela u Demokratskoj partiji socijalista, a formirala je struja Momira Bulatovića.

Nakon četiri godine došlo je do podjela u SNP-u i razlaza između osnivača te stranke Momira Bulatovića i Predraga Bulatovića. Momir Bulatović osnovao je Narodnu socijalističku stranku. Kasnije su iz SNP-a nastali i Demokratska stranka jedinstva Zorana Žižića, zatim Demokratska narodna partija na čelu s Milanom Kneževićem, a potom i Demokratska Crna Gora, koju predvodi Aleksa Bečić.