Američki tajni "svemirski avion" sletio nakon dvije godine leta

Letjelica američkog ratnog zrakoplovstva X-37B sletjela je danas na NASA-inom Svemirskom centru Kenedi, gotovo dvije godine nakon polijetanja, čime je oboren rekord najdužeg svemirskog leta. Što je letjelica "tamo gore" radila ostaje tajna američke vojske.

Objavljeno: 28. 10. 2019 - 23:14

X-37B je bespilotni avion koji izgledom podsjeća na Spejs Šatl, a prvobitno je dizajniran tako da izdrži let od 240 dana. Ipak, u svakoj od pet testnih misija X-37B je prevazilazio zvanična očekivanja.

Tako je danas oko 7 sati po našem vremenu sletio nakon 780 dana provedenih u Zemljinoj orbiti, čime je za 62 dana oboren prethodni rekord postavljen 7. maja 2017. godine.

Izgled X-37B nije slučajan. Projekt je počeo sa NASA-inom idejom o zamjeni Spejs Šatl letjelicom koja bi bila sigurnija i izdržljivija. Ipak, kako je cijeli program Spejs Šatl napušten, tako je X-37B preuzela vojska i obavila ga velom tajne.

Nagađanja su brojna, a jedno se povezuje s razvojem špijunskog aviona koji bi mogao u Zemljinu orbitu postaviti špijunske satelite.

Ovo bi moglo i biti istina, jer se u zvaničnom saopćenju vojske spominje kako je testiranje letjelice X-37B uključivalo "nošenje malih satelita".

Podsjetimo, X-37B je lansiran pomoću rakete privatne kompanije SpaceX 7. septembra 2017. godine. Sljedeća misija planirana je za 2020. godinu.