Đukanović jednoglasno i bez alternative, polovina novih lica

Više od polovine novih lica među kojima ima privrednika, ljekara, sportista, studenata, te jednoglasna podrška Milu Đukanoviću za predsjednika i Dušku Markoviću za zamjenika stranke– epilog je višemjesečnih konsultacija unutar vladajuće Demokratske patrije socijalista. 

Objavljeno: 01. 11. 2019 - 00:00

Glavni odbor stranke je prekjuče utvrdio listu kandidata za predstojeći osmi Kongres na kojoj nema bivših gradonačelnika Podgorice Slovoljuba Stijepovića i Miomira Mugoše koji su glavni akteri nekih od afera koji potresaju Crnu Goru. Na listi nema ni savjetnika Đukanovića Milana Roćena, koji se kako je objavila Pobjeda, odrekao mjesta u Glavnom odboru u korist mladih, ali ni bivšeg predsjednika Filipa Vujanovića, guvernera Radoja Žugića..

Vidljivo podmladjivanje:  Politički analitičar Sergej Sekulović za Portal Analitika kaže da je vidljivo pomlađivanje i uvođenje novih ljudi, što je kako dodaje, racionalna potez, ali i da su, sa druge strane, oni koji su glavni akteri afera sklonjeni u stranu.

On dodaje da je jednoglasna odluka da za predsjednika bude predložen Đukanović govori da je riječ o Kongresu kontinuiteta.

„Raspored moći unutar same DPS je sačuvana i tu nema nikakvih pomjeranja, ali ipak treba sačekati da se konstituišu organi stranke da vidimo ko će biti članovi Predsjedništva, ko će biti politički direktor stranke“, rekao je on.

2909sergejsekulovic

Politički analitičar Dragiša Janjušević je, međutim, mišljenja da je riječ o običnoj simulaciji reformi unutar stranke jer, kako ističe, ključne pozicije su ostale netaknute.

„Mi imamo dvije ličnosti, odnosno samo jednu - Đukanovića, jer je Duško Marković uvažen činjenicom da je premijer. Što se tiče podmlađivanja na nižim nivoima i GO mislim da je to jedna naobičnija simulacija koja ima za cilj da pošalje poruku da se mijenjaju.Tako da mislim da se radi o običnoj partijskoj kozmetici i šminkanju za domaću i medjunarodnu javnost“, rekao je on za Portal Analitika.

29dragisajanjusevic

Marković za zamjenika očekivano: Naši sagovornici nijesu iznenadjeni odlukom da Marković jednoglasno bude predložen za predsjednika stranke, iako se u medijima spekulisalo da će biti dva pomoćnička mjesta i da će biti ukinuto mjesto zamjenika, čime bi aktuelni premijer na neki način bio razvlašćen.

„Posljednjih par mjeseca se znalo da ga predlažu mjesne zajednice, tako da nema mjestu iznenađenja. Ako su uopšte postojale te vrste namjera, mislim da Marković ima dovoljnu podršku unutar patrije da bi bilo kakvo njegovo razvlašćivanje imalo za posljedicu konflikt za koji je procijenjeno da bi u ovom trenutku trebalo da se izbjegne“, rekao je Sekulić.

On, međutim, ističe da nije dobro ni za demokratske procese ali ni za samu stranku, a po čemu sem kako ističe DPS ne razliku od drugih patrija, što se predsjednik bira maltene aklamacijom i što nema drugih protivkandidata.

Dragiša Janjušević je mišljenja da, iako se spekulisalo, da postoje Đukanovićevo i Markovićevo krilo ta priča ne stoji makar za sad.

„Ja mislim da je sva moć koncentisana kod Đukanovića i da mjesto zamjenika predsjednika suštinski ne znači ništa“, rekao je on.

duskomarkovickonferencija

On dodaje i da fukcioneri kojih nema na listi a protiv koji se ili vode istrage ili sudski procesi nijesu pušteni niz vodu, već da je DPS pod pritiskom javnosti time željela da skine formalno taj balast.

Janjušević kaže i da novi kandidati koji su mahom profesionalno ostareni ljudi će DPS-u služiti kao marketinški ukras a da njima sa druge strane zarad ličnih interesa odgovara članstvo u najjačoj stranci.

DPS je na vlasti u Crnoj Gori od uvođenja višepartijskog sistema, samog osnivanja DPS-a ili preimenovanja Saveza komunista 1990. godine, a Milo Đukanović njen predsjednik već 21 godinu od 1998. godine, od rascjepa u vladajućoj stranci, kada je dotadašnji predsjednik Momir Bulatović formirao Socijalističku narodnu partiju.

U DPS-u su ranije istakli da ne smatraju problemom što stranka nije iznjedrila funkcionera koji bi bio konkurencija sadašnjem predsjedniku Milu Đukanoviću na predstojećem Kongresu.