Tinejdžerka ima rješenje za mrtvi ugao u automobilima

Automobili su danas nakrcani brojnim tehnologijama, ali to ne znači da su svi problemi uklonjeni i da su apsolutno sigurni. Naprotiv.

Objavljeno: 02. 11. 2019 - 20:39

I dok je problem mrtvog ugla od pozadi otklonjen kod automobila opremljenih sistemom koji zvučnim i svjetlosnim signalom u bočnom retrovizoru upozorava vozača na opasnost udarca u mrtvom uglu, problem koji stvara prednji A nosač je i dalje tu.

Bilo je pokušaja pa su neki proizvođači A nosač podijelili na dva tanja nosača, drugi su pokušali transparentnim rešetkastim nosačima, ali stvari su otprilike ostale iste kao i kod prvih automobila s čvrstim krovom. Čak su i gore, jer se u A nosače nerijetko ukrca i poneka oprema poput zvučnika, sportskih mjernih instrumenata i slično.

Jedna 14-godišnja djevojka još nema vozačku, ali kaže da prva ima potpuno rješenje ovog sigurnosnog problema.

Elejn Gesler nije vozač, ali je prepoznala veliki sigurnosni aspekt ovog problema, i to toliko dobro da ga je riješila na genijalan način, javljaju pojedini američki mediji. Prošle sedmice svoje je rješenje predstavila na takmienju Broadcom MASTERS za srednjoškolce.

Njen projekt se zove "Unaprjeđenje sigurnosti u automobilima uklanjanjem mrtvog ugla", a rješenje je vrlo jednostavno.

"Postavila sam kameru ispred A nosača, a ona šalje videoprojektor koji projektuje sliku na unutrašnji dio nosača čime vozač vidi iza nosača", objašnjava svoje rješenje tinejdžerka. Za ovo rješenje je osvojila nagradu i plasirala se na državno takmičenje.