Vuković da zaustavi poskupljenje vode

Gradski odbor Partije penzionera, invalida i restitucije PIR pozvao je gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića i odbornike u Skupštini Glavnog grada da zaustave najavljeno poskupljenje vode, piše Dan.

Objavljeno: 06. 11. 2019 - 07:05

Predsjednik gradskog odbora PIR-a Radisav Korać navodi da su zabrinuti najavom poskupljenja vode jer bi to značilo udar na budžet građana.

“Treba istaći da ne poskupljuje samo voda, nego i kanalizacija koja dodatno iznosi nešto više od polovine ukupne cijene potrošene vode, što dodatno uvećava novčana izdvajanja i još više ugrožava i onako težak materijalni položaj penzionera. Podgorica ima preko 33.000 penzionera, od čega mnogi imaju mizerna penzionerska primanja pa čak i ispod 100 eura, značajan broj korisnika materijalnog obezbjeđenja porodice, lica sa mizernom tuđom njegom i dječjim dodatkom. Zbog toga je ogorčenje veće”, smatra Korać.

On navodi da je odluka da poskupi voda nerazumna i suluda, jer su građani i do sada plaćali visoke i previsoke cijene.

“Šta je uradilo poslovodstvo Vodovoda na smenjenju gubitaka na mreži, na racionalnijem poslovanju, na uvođenju pojedinačnih vodomjera u zgradama, na smanjenju broja zaposlenih i slično? Ako se ima u vidu da je 2001. godine u Vodovodu Podgorica bilo nešto preko 300 zaposlenih, da se tada za plate i druga davanja trošilo 1,5 miliona eura, danas u Vodovodu ima oko 800 zaposlenih lica, sve partijski činovnici. Neshvatljivo je da se u gradskoj vodovodnoj mreži gubi 50 odsto vode. Jasno nam je što se sada u Glavnom odboru DPS-a nalazi veliki broj direktora preduzeća i da nijesu oni izabrani tamo radi ljepote ili pameti, već da bi vršili pritisak na zaposlene da glasaju partije na vlasti.

Stoga gradski odbor i rukovodstvo PIR-a, Udruženje za zaštitu penzionera i invalida, Udruženje civilnih, vojnih i invalida rada, apeluje na gradonačelnika Vukovića i odbornike Skupštine Glavnog grada, da odustanu od ovog drskog i opakog nauma, jer bi to bio još jedan veliki udar na džepove sirotinje, što bi moralo izazvati radikalna nezadovoljstva i proteste. Posebno treba imati u vidu da Podgorica kao rijetko koji grad na Balkanu ima velika izvorišta u gradskoj zoni, pa svako povećanje cijene vode bi bio nerazuman i dodatni teret na i onako bijedni život penzionera i građana”, navodi Korać.

Poskupljenje vode je izvjesno nakon što stupi na snagu izmijenjeni Zakon o komunalnim djelatnostima koji predviđa izjednačavanje cijena za pravna i fizička lica.