Najskuplji lijek na svijetu pušten u promet, cijena 2,1 milion dolara

Američka agencija za ljekove odobrila je puštanje u promet lijeka Zolgensma švajcarske farmaceutske kompanije "Novartis" u maju ove godine, čija jedna doza košta nevjerovatnih 2,1 milion dolara.

Objavljeno: 07. 11. 2019 - 08:38
Financial Times

Lijek se uzima jednokratno, a cijena ga čini najskupljim medicinskim sredstvom na svijetu.

Novi lijek za spinalnu mišićnu atrofiju Zolgensma postao je važan pokretač osjetno boljih poslovnih rezultata u trećem tromjesečju, objavio je njegov proizvođač, švajcarski farmaceutski div "Novartis", prenosi "Nacionalna geografija".

Ukupni prihodi ove kompanije u trećem tromjesečju porasli su za 10 odsto, na 12,2 milijarde dolara. Neto dobit uvećana je za osam odsto, na dvije milijarde dolara.

Među tri ključna pokretača rasta u "Novartisu" izdvajaju Zolgensmu genetsku terapiju za djecu oboljelu od spinalne mišićne atrofije, uz kosentiks, lijek za psorijazu i artritis i entresto, kojim se liječe hronične srčane bolesti.

U razdoblju od jula do septembra lijek je donio prihode od 160 miliona dolara, navode u "Novartisu", prvi put objavljujući konkretne brojke.

Polovina pacijenata koji danas uzimaju Zolgensmu ranije se liječila konkurentskim proizvodom američkog "Biogena".

Lijek je imao uspjeha u SAD, ali još čeka odobrenje nadležnih u Evropskoj uniji i Japanu.

Izvršni direktor "Novartisa" Vas Narasimhan tvrdi da to nema nikakve veze s nedavno objavljenim izvještajima o navodnoj manipulaciji podacima iz istraživanja.

Ipak, priznaje da još ima otvorenih pitanja u vezi s njegovom proizvodnjom.