Jovan Đurović se vratio u Crnu Goru

Odmah nakon ubistva Jovana Klisića i ranjavanja Velizara Gardaševića u Baru policija je istraživala da li je pucnjava u Baru "brz odgovor" kriminalnog klana na ranjavanje Jovana Đurovića i ubistvo Gorana Savića u Amsterdamu, piše srpski „Blic“.

Objavljeno: 07. 11. 2019 - 12:35

Pucnjava u Amstedamu dogodila se 23. oktobra u piceriji koja je u vlasništvu Gorana Savića. Nepoznati napadač ušetao je u lokal i otvorio vatru na Jovana Đurovića koji je sjedio za stolom sa Savićem i njegovom suprugom.

Kako bi zaštitio Đurovića, Savić se isprječio ispred Đurovića i tako umjesto njega primio više hitaca, usljed čega je izdahnuo na licu mjesta. Ipak, jedan metak završio je u Đurovićevom tijelu i on je odmah prebačen u bolnicu. Pretpostavlja se da je meta ovog napada bio Jovan Đurović, a nedugo nakon ispaljenih rafala u tom holandskom gradu je uhapšen muškarac za koga se sumnja da je umješan u obračun.

Da njegove povrede nijesu teške i opasne po život govori podatak da se on ubrzo nakon pucnjave vratio u Crnu Goru.

Samo osam dana kasnije, u restoranu "Sevoja" u Baru došlo je do još jednog vatrenog obračuna u kome je ranjen Velizar Gardašević, a ubijen Jovan Klisić

Oba muškarca dobro su poznata policiji i pravosuđu Crne Gore, a Jovan Klisić je, prema policijskim evidencijama, visokopozicionirani pripadnik klana iz Bara, inače dobar prijatelj pokojnog Armina Muše Osmanagića.

Međutim, ove dvije pucnjave mogle bi biti povezane na nekoliko relacija.

Prije svega, pucnajva u Baru dogodila se u restoranu "Sevoja" koji je u vlasništvu porodice Armina Muše Osmanagića, koji je bio u sukobu sa bratom Jovana Đurovića, Lukom, za koga se prepostavljao da je naručio ubistvo Osmanagića. Prije nego što je ono izvršeno, poginuo je u saobraćajnoj nesreći za koju su mnogi smatrali da je namjerno izazvana.

Sa druge strane, Luka Đurović je takođe bio desna ruka Luke Bojovića u Crnoj Gori i najznačajnija veza između srpskog i crnogorskog podzemlja. Njegova i Osmanagićeva grupa bile su u konfliktu, a rukovodstvo kriminalnim klanom Luke Đurovića, pretpostavlja se, preuzeo je njegov brat Jovan, ranjen u Amsterdamu.

Ne treba zaboraviti da je Klisić, nakon što je Osmanagić izrešetan na pragu restorana "Sevoja" ispalio nekoliko hitaca zbog čega je završio na sudu. Branio se da je pucao iz straha, ali da nije imao namjeru da bilo koga ustrijeli.

Zbog toga sada policija Crne Gore ispituje da li su ove dvije pucnjave povezane, odnosno da li je ubistvo Klisića bilo motivisano ranjavanjem u Amsterdamu. S tim u vezi, povratak Jovana Đurovića u Crnu Goru takođe bi mogao doprineti sumnji da je riječ o brzom odgovoru na ubistvo i ranjavanje u Amsterdamu.

Tokom istrage je zasad otkriveno da je automobil kojim je pobjegao Klisićev ubica, najvjerovatnije sa svojim pomoćnikom, prethodno ukraden u Beogradu. Zbog ove krađe, kako su ranije prenijeli crnogorski mediji, uhapšene su dvije osobe, ali nije zvanično saopšteno da su one bile upletene u likvidaciju, već samo u krađu.