Dobila najvišu ocjenu za esej napisan nevidljivim mastilom

Predala je naizgled prazan papir - ali profesorki je rekla ključnu stvar.

Objavljeno: 07. 11. 2019 - 22:35

Japanska studentkinja istorije nindži koja je predala prazan papir dobila je najvišu ocenu - nakon što je profesor shvatio da je esej napisan nevidljivom mastilom.

Ejmi Haga sledila je nindža tehniku aburidaši, provodivši sate natapajući i drobeći soju da bi napravila mastilo.

Riječi su se pojavile kada je profesor zagrijao papir na gasnoj peći.

To je nešto što sam naučila iz knjige kada sam bila mala", rekla je Haga za BBC. "Samo sam se nadala da niko neće doći na istu ideju."

Haga je bila zainteresovana za nindže - agente i atentatore u srednjovjekovnom Japanu - od kada je kao mala gledala crtaće o njima na televiziji.

Nakon upisa na Univerzitet Mie u Japanu, studentkinja prve godine pohađala je nastavu istorije nindži, a profesor je od studenata zahtijevao da napiše esej o posjeti Muzeju nindži.
esej-2
"Kada je profesor rekao da će najvišu ocenu dati za kreativnost, bila sam odlučna da moj esej bude taj koji će izdvojiti od ostalih", rekla je.

"Razmišljala sam i došla na ideju da iskoristim aburidaši."

Haga, koja ima 19 godina, natopila je soju preko noći. a zatim je drobila prije nego što ju je procijedila.

Zatim je ekstrakt soje pomiješala s vodom - provevši dva sata da dobije dobar koncetrat - prije nego što je napisala esej finom četkom na japanskom papiru washi.

Kada su se riječi osušile, postale su nevidljive. Ali, kako bi osigurala da profesorka ne baci esej u kantu za smeće, ostavila je bilješku normalnim mastilom na kojoj je pisalo "zagrijte papir".

Profesorka Judži Jamada rekla je za BBC da je bila "iznenađena" kada je vidjela esej.

"Iskreno, malo sam sumnjala da će se riječi jasno pojaviti. Ali kada sam zapravo grijao papir preko peći na gas u mojoj kući, riječi su se pojavile vrlo jasno i pomislila sam: Dobro urađeno!"

"Nijesam oklijevao da pogledam izveštaj u potpunosti - iako ga nisam pročitao do samog kraja, jer sam mislio da bi trebalo da ostavim dio papira nezagrejan, u slučaju da mediji to nekako pronađu i slikaju."

Za sam esej Haga kaže da ima više stila nego suštine.

"Bila sam sigurna da će profesor barem prepoznati moj trud da napravim kreativan esej", rekla je.

"Tako da nisam stvarno brinula da ću dobiti lošu ocenu - iako sam sadržaj nije bio ništa posebno."