Otkrivena spomen-ploča komndantu napada na Vukovar

U vojnom kompleksu Vojske Srbije (VS) u Novom Sadu u sklopu obilježavanja dana 1. brigade Kopnene vojske VS-a otkrivena je spomen-ploča komandantu Novosadskog korpusa general-majoru Mladenu Bratiću, koji je predvodio napad jedinica bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA) na Vukovar, te poginulim vojnicima tog korpusa, zbog čega posljednjih dana traje sukob između Srbije i Hrvatske koji je kulminirao danas hrvatskom protestnom notom.

Objavljeno: 08. 11. 2019 - 20:50

U prisustvu tridesetak oficira VS-a te čelnika pokrajinske i gradske vlasti predsjednik vojvođanske vlade Igor Mirović ocijenio je da se danas odaje počast uz sjećanje na "one koji su dali svoj život izvršavajući časno dužnost koju je postavilo zapovjedništvo države koju su branili u teškim trenucima".

"Ponosan sam na činjenicu što smo smogli snage poslije gotovo 30 godina od tragičnih događaja otkriti spomen-ploču", rekao je Mirović.

"Naša je dužnost da se sjećamo najhrabrijih, najboljih među nama, onih koji su časno obavljali svoje zadatke i svojim životima platili slobodu za nas i naš narod. Neka živi sjećanje na te heroje. Oni su svoje živote ugradili u temelje naše otadžbine", istaknuo je Mirović.

U spomen-sobi govorio je i brigadni general Zoran Nasković i ocijenio da će ratni sukobi na prostoru bivše Jugoslavije 90-ih "ostati upamćeni kao krvavi sukobi bliskih i povezanih naroda".

Uz spomen-ploču generalu Mladenu Bratiću otkrivena je i spomen-ploča poginulim vojnicima Novosadskog korpusa.

Prema neslužbenim informacijama, riječ je o 200 poginulih, 360 ranjenih, dok se pet ljudi vode kao nestali.

Održana ceremonija, pop blagoslovio ploču

Ceremoniji u spomen-sobi prisustvovalo je tridesetak časnika Vojske Srbije i zvanica te sveštenik Srpske pravoslavne crkve koji je blagoslovio ploču, a nakon govora vijence su položili vojvođanski premijer Mirović, general Nasković te gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Reagujući u četvrtak na najavljeno otkrivanje spomen-ploče, koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina ocijenila je to kao "ruganje žrtvama ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida iz devedesetih godina".

Kako se navodi u njihovu saopštenju, "Bratić je komandovao napadom na Vukovar i razaranjem tog grada, što je bila jedna od najsramnijih vojnih operacija u modernoj istoriji ratovanja, koja je ostavila neizbrisivu ljagu na obrazu glavnog grada Vojvodine".

"Građanska Vojvodina smatra da je ovo još jedan u nizu poteza kojim se Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije rugaju žrtvama ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida iz devedesetih godina 20. vijeka" te da "Vojska Srbije drugi put ubija žrtve ratnih zločina, a članovima njihovih porodica živote pretvara u još veći pakao", stoji u saopštenju.

Koalicija nevladinih organizacija Vojvodine podsjetila je i na jedan od grafita koji se devedesetih godina nalazio na jednoj fasadi u centru Novog Sada - "Novosadski korpuse - stidi se!".