Za dva mjeseca u saobraćaju stradalo sedam osoba

Prema podacima Uprave policije (UP), u prethodna dva mjeseca u Crnoj Gori dogodila se 1.181 saobraćajna nezoga. Tom prilikom, kako je Novoj M saopšteno iz UP, stradalo je sedam osoba.

Objavljeno: 09. 11. 2019 - 19:15
Ilustracija: Pobjeda

U septembru je bilo 606 saobraćajnih nezgoda, a u oktobru 575. U tim nezgodama stradalo je sedam lica i to u septembru tri, a u oktobru četiri lica. Brojni su apeli policije da građani ne koriste mobilne telefone u toku vožnje, te da ne voze u alkoholisanom stanju, ističu za Novu M iz UP.

U prethodna dva mjeseca 1.029 vozača kažnjeno je zbog upotrebe mobilnih telefona prilikom vožnje. Za isti period sankcionisana je 1.221 osoba zbog vožnje pod uticajem alkohola.

Od tih 1.221, 321 lice je zadržano u prostorije za zadržavanje u septembru, a u oktobru 371 lice.

Saobraćajni vještak Goran Čarapić mišljenja je da makar 50 odsto vozača koristi mobilni telefon u toku vožnje.

„Relativno veliki broj saobraćajnih nezgoda dešava se da se ne može utvrdiiti precizno uzrok nastanka same saobraćajne nezgode. Obično vozači koji uzrokuju takve saobraćajne nezgode prilikom davanja određenih izjava uvijek kažu: ʼNe znam iz kojeg razloga sam izgubio kontrolu nad automobilomʼ. Prema mom mišljenju, kod takvih saobraćajnih nezgoda osnovni uzrok jeste ili alkoholisano stanje ili eventualno nešto drugo, ne isključuje se mogućnost upoterba mobilnih telefona“, ističe Čarapić.