Abazović sa finskim šefom diplomatije: EU jedina nada za Balkan

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović sastao se sa finskim šefom diplomatije Peka Havistom.

Objavljeno: 10. 11. 2019 - 08:39

Tema sastanka su bile evropske integracije Zapadnog Balkana kao i izborna reforma u našoj zemlji, saopšteno je iz GP URA. 

"Ministar vanjskih poslova Peka Havisto nedavno je boravio u Crnoj Gori, tako da je dobro upoznat sa situacijom u našoj zemlji.

Drago mi je da smo zajedno konstatovali da EU mora nastaviti politiku proširenja, bez obzira na posljednje loše vijesti koje dolaze iz Brisela. Nema obeshrabrivanja već moramo nastaviti reforme jer su one u korist naših građana. Zemlje Zapadnog Balkana nemaju alternativu osim da se priključe evropskoj porodici. Finska to odlično razumije, a u ovom procesu svaki prijatelj je važan", saopštio je Abazović nakon sastanka.

Bilo je riječi i o unutrašnjim pitanjima koji se najviše odnose na izbornu reformu.

"Šef finske diplomatije Havisto, prvi je ministar iz neke zemlje EU koji je javno govorio o ideji održavanja svih izbora u jednom danu, takozvanih “generalnih izbora”. Napomenuo sam da se URA zalaže za brojne druge zakonske izmjene, ali i za mehanizam implementacije koji će omogućiti njihovu primjenu. U suprotnom možemo doći u radikalnu situaciju, koju niko dobronamjeran ne priželjkuje. Takođe, naglašena je i važnost uloge civilnog sektora u ukupnom procesu transformacije naše zemlje", zaključio je Abazović. 

Abazović i Havisto su se osvrnuli i na situaciju u medijima napominjući da su medijske slobode ključan princip evropske politike, dodaju u saopštenju. 

Delagacija URA, koju pored predsjednika stranke, čine još potpredsjednica Suada Zoronjić i generalni sekretar Mileta Radovanić, boravi u Finskoj na kongresu Zelenih Evrope.

URA je podnijela aplikaciju za članstvo u internacionalu Zelenih, a u Finskoj ta partija je na vlasti.