Bil Gejts: Priznajem, kriv sam

Suosnivač Microsofta Bil Gejts izjavio je da je njegova krivica to što je ta kompanija propustila šansu da na vrijeme razvije Windows Mobile, kako bi on postao osnovni operativni sistem za prenosne uređaje.

Objavljeno: 11. 11. 2019 - 11:24

Glavni razlog za to je, prema njegovim riječima, bio antimonopolski slučaja koji je u tom periodu protiv Microsofta vodilo američko Ministarstvo pravde, na šta je ta kompanija bila primarno usredsređena.

Ta tužba je imala veoma loš uticaj na Microsoft, jer kompanija nije mogla da se fokusira na kreiranje operativnog sistema za mobilne telefone, rekao je Gejts u intervjuu koji je dao na The New York Times DealBook konferenciji.

On smatra da je to glavni razlog zašto danas na mobilnim telefonima dominira Android umjesto Window Mobile-a. Zbog te tužbe u Microsoftu nisu uspjeli da pripreme Windows Mobile OS za (neimenovani) Motorola telefon.

Pretpostavlja se da je u pitanju Moto Droid model iz 2009. godine, prvi Android uređaj koji je Motorola napravila. Taj telefon je imao veliki uticaj u popularizaciji Android-a u SAD.

Bil Gejts kaže da je Microsoft bio blizu toga da Windows Mobile "pobijedi", ali smatra da on sam nije obratio dovoljno pažnje na to i da je propustio šansu.

Microsoft je zakasnio samo tri mjeseca, a da su uspjeli da završe OS ranije, siguran je da bi se Motorola odlučila za Windows Mobile. Međutim, Android je iskoristio svoju šansu i danas ljudi gotovo da ne znaju šta je to Windows Mobile.