Umjesto u prodavnice po hljeb na benzinske pumpe: Kad se zakon izvrgne ruglu

Redovi kupaca koji u benzinskim pumpama čekaju  hljeb ili mlijeko– slika Crne Gore nakon što je  trgovinama zabranjeno da rade nedjeljom. Cijene su naravno znatno više nego u trgovinama.  Da li se na ovaj način krši zakon ili se samo radi o dosjetljivosti trgovaca?

Objavljeno: 12. 11. 2019 - 00:00

Da li se krši zakon?

Na policama benzinskih pumpi tako se sada može naći jestivo ulje, mlijeko, makaroni, šećer, so, hljeb, paštete…

Zvanično, kako kažu nadležni,  ne krše zakon. Iz Uprave za bezbjednosti hrane objašnjavaju da se u prodavnicama unutar benzinskih pumpi  može  prodavati roba za koju objekat ispunjava propisane uslove, te poštuje principe dobre higijenske prakse.

pumpe-1

“Uprava za bezbjednost hrane registruje između ostalog i objekte za maloprodaju hrane. Ovako registrovani objekti mogu biti i benzinske pumpe, ukoliko posjeduju objekte u kojima stavljaju na tržište hranu i ukoliko posjeduju rješenje o upisu u registar registrovanih objekata za hranu Uprave. U registar Uprave za bezbjednost hrane upisan je veliki broj benzinskih pumpi, koje imaju i objekte za prodaju hrane na malo” kazala je Portalu Analitika direktorica Vesna Daković.

vesna-dakovic

Iz tržišne inspekcije su naveli  za naš portal da shodno zakonu kontrolišu objekte , te da su zadovoljni dosadašnjim rezultatima. Novčane kazne za kršenje zakona kreću se od 1.000 do 10.000 eura za pravna lica, za fizička lica od 200 do 500 eura i za preduzetnike od 300 do 3.000 eura.

Uskoro inicijativa za izmjenu zakona: U Sindikatu, međutim, misle drugačije. Tvrde da se na taj način krši zakon, ali i da benzinske pumpe nijesu jedine.

“Osim pumpi, koje su već pominjane, u trćnom centru Mall od Montenegro na spratu nedjeljom rade male trgovine.  Tako se stvara nelojalna konkurencija, ali i mogućnost za crno tržište, što nikako nije bio cilj donošenja ovog zakona”, ističe za naš portal Vesna Milonjić Aleksić iz Unije Slobodnih Sindikata.

Naša sagovornica je najavila i da će Unija Slobodnih Sindikata uskoro podnijeti inicijativu za izmjenu zakona.

 “Svaki zakon treba da se potvrdi u praksi, a mi smo primjetili da trebaju da se urade neke izmjene kako bi zakon bio što bolji i prilagodljiviji. Naprimjer, smatramo da ne trebaju da rade sve apoteke, cvjećare, kiosci, pumpe nedjeljom.. Mogu da postoje dežurni objekti koji će raditi i gdje će građani kupovati namirnice, ukoliko je nužno. Mora se poštovati rad i pravo radnika na odmor, a trebamo jačati i porodicu, koja taj dan treba da iskoristi za zajednički odmor”, kaže ona.

I u kompaniji Voli, najvećem trgovinskom lancu u našoj zemlji, smatraju da se krši zakon kada benzinske pumpe prodaju sve namirnice .

“Očekujemo reakciju nadležnih  instucija i da se na benzinskim pumpama nedjeljom prodaja svede isključivo na točenje goriva.”, istakla je PR menadžerka ove kompanije Olivera Šuškavčević.

Navela je da u kompaniji “Voli” nije došlo do smanjenja prometa.

“Potrošači su se prilagodili i obezbjeđuju potrebne namirnice u danima uoči nedjelje”, kaže ona.

Da se izuzeci preciznije definišu: Da se zakon ne primjenjuje baš kako treba, trgovci su uvidjeli vrlo brzo. Na sastanku u Ministarstvu ekonomije su tražili da se izuzeci preciznije definišu, kao i da se ograniče vlasnici benzinskih pumpi da ne mogu od svojih prodavnica praviti megamarkete široke potrošnje.

pumpa1

No dobili su odgovor da nije nezakoniti prodavati namirnice na benziskim pumpama, ali i da ako takvo ponašanje postane praksa, biće prinuđeni ograničiti broj onih koji će raditi nedjeljom – i to na one koje se nalaze na magistralnim i regionalnim putevima, kako ne bi zloupotrebljavali zakon.

Pitanje je samo ima li toga zakona koji se kod nas ne može izvrgnuti ruglu.

foto: internet/Portal Analitika/Antena M