Kod Crnogorca pronašli kokain vrijedan pet miliona eura, skrivan u rerni i ispod kreveta

Crnogorski državljanin Milan Tišma (45) uhapšen je 31. oktobra u Atini zbog sumnje da je organizator kriminalne grupe koja se bavila prodajom kokaina. Zajedno sa njim slobode su lišena i dva državljana Albanije, a pretresom stana, koji su koristili, pronađeno je 105 kilograma kokaina i oko 800.000 eura, pišu Dnevne novine.

Objavljeno: 12. 11. 2019 - 06:19
Foto - Ilustracija

Kako prenose grčki mediji, kriminalna grupa je praćena mjesecima od strane atinskog Biroa za droge i američke agencije DEA.

“U sklopu dobro organiziovane policijske akcije uspjeli smo uhapsiti tri stranca uključujući i vođu organizacije. Tom su prethodile opsežne i unakrsne provjere podataka i informacij a, kreiranj e profila i akcije policijskog nadzora koje su nas dovele do identifikacije i hapšenja počinioca. Istovremeno smo identifikovali njihovu kriminalnu aktivnost i uspj eli locirati stan na području Agiosa Dimitriosa, gdje su članovi organizacije skladištili drogu i stan u Heliopolisu koji su koristili za podršku djelovanju organizacije”, kazao je medijima zapovjednik direktora sigurnosti Atine, general-potpukovnik Petros Džefri.

On je dodao da predviđeni prihod kriminalne organizacije, od prodaje kokaina na domaćem ilegalnom tržištu, premašuje 5.000.000 eura.

Rezultat ovih istraga bio je pronalaženje i oduzimanje 828.565 eura, dva automobila. automobili, dvije precizne vage, dva toplotna zavarivača, tri prijenosna bežična, četiri uređaja za uzemljenje, preklopnik mobitela, audio uređaj, dvanaest mobilnih telefona, dvije trake za uvijanje, dva najlonska omota, kao i mnoštvo najlonskih omota i omota.

Što se tiče metodologije njihovog djelovanja, kako je naglasila portparolka policije Ioana Roziokou, riječ je o zločinačkoj organizaciji koja ima stalnu funkciju, hijerarhijsku strukturu, a njenim članovima su dodijeljene određene uloge.

“Šef kriminalne organizacije bio je stranac, navodno crnogorski državljanin koji je bio zadužen i za kupovinu, skladištenje i distribuciju velikih količina, kao i za pronalaženje klijenata i upravljanje sredstvima. Drugi stranac bio je odgovoran za sigurnost i čuvanje količina kokaina, njihov prenos potencijalnim kupcima i trgovinu ljudima, a na kraju je treći bio odgovoran za prikupljanje novca u ime organizacije, kao i trgovinu kokainom. Protiv njih je pokrenuta krivična prijava za krivična djela i kršenja zakona o zavisnim supstancama”, kazala je Roziokou.

Svaki od 102 paketa kokaina ima je različit žig koji je označavao čistoću droge.