"Potvrđene naše sumnje da je Bečićev rad plagijat, pokušao da širi dezinformacije"

Nevladino udruženje „Centar za akademski integritet“ pozdravlja odluku Senata Univerziteta Crne Gore da usvoji izvještaj Komisije za provjeru autentičnosti magistarske teze mr Alekse Bečića, kojom se zaključuje da je dati rad plagijat.

Objavljeno: 12. 11. 2019 - 11:48

„Ovom odlukom, Senat UCG konačno je stavio tačku na ovo pitanje, koje je, uslijed svoje dvogodišnje politizacije, u javnosti postalo poznato kao „afera Plagijat“, ističu iz ove nevladine organizacije.

 Dodaju da su odlukom Senata u potpunosti potvrđene prvobitne tvrdnje njihove NVO..

 „Postupak koji se juče okončao trajao je neprimjereno dugo. Učestala odlaganja, zastoji i „prebacivanja lopte“ između različitih tijela Univerziteta i Ekonomskog Fakulteta omogućili su da postupak bude predmet medijskog prepucavanja, čime je značajno narušeno povjerenje javnosti u sposobnost nadležnih organa Univerziteta Crne Gore da procese ove vrste sprovede efikasno i kredibilno“, navode.

Dodaju da je Demokratska Crna Gora dok je postupak bio u toku, objavila  u „Vijestima“, „Danu“ i drugim crnogorskim medijima brojne tzv. „promo“ tekstove u kojima su Bečić i njegove partijske kolege iznosili neistine, širili dezinformacije i klevetali pojedince.

„Svjesni smo da je marketing neizostavan izvor prihoda savremenih medija. Međutim, smatramo da je odgovoran medij dužan da napravi razliku između reklame i prevare, između „legitimne“ marketinške manipulacije i čiste laži. Pozivamo pomenute medije da ubuduće više pažnje posvete ovom pitanju. Razočarani smo reakcijom doc. dr Vladimira Pavićevića, predsjednika Crnogorske. Kada je 2014. otkriveno da je tadašnji ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Nebojša Stefanović plagirao doktorsku tezu, Pavićević je Stefanovića pozivao da podnese ostavku.  „Kada se neka osoba uhvati u plagijatu onda ta osoba treba da učini ono što je jedino moralno i politički ispravno, a to je da podnese ostavku,“ izjavio je tada doc. dr Pavićević. Međutim, kada je u plagijatu juče uhvaćen Pavićevićev koalicioni partner, doc. dr Pavićević je pokušao da dezavuiše proces i bagateliše njegov ishod. Moramo da priznamo da smo, ovom prilikom, od doc. dr Pavićevića očekivali manje politike a više stručnog integriteta“, ističu oni.