Otvorena nauka – važna tema savremene naučne zajednice

Ministarstvo nauke Crne Gore je juče, u saradanji sa Prirodnjačkim muzejom i Centrom za zaštitu i proučavanje ptica,  obilježilo ovogodišnji UNESCO Svjetski dan nauke za mir i razvoj koji nastoji da osigura da građani budu informisani o razvoju nauke kroz veće povezivanje nauke s društvom. 

Objavljeno: 12. 11. 2019 - 16:54

Grupe učenika iz OŠ “Božidar Vuković Podgoričanin” i “Učionice Družionice” udruženja “Roditelji” obišli su stalnu postavku Prirodnjačkog muzeja Crne Gore i izložbu “Istraživačka stanica Mareza” koju organizuje Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore.

1211otvorenananauka2

U petak, 8. novembra, u sjedištu UNESCO-a u Parizu održana je proslava Svjetskog dana nauke, čija je tema bila “Otvorena nauka”, koju UNESCO porepoznaje kao goruće pitanje u savremenoj naučnoj zajednici, s ciljem obezbjeđivanja što veće pristupačnosti nauke i dostupnosti naučnih rezultata široj zajednici.

1211otvorenananauka3

Na događaju je, kao predstavnik Crne Gore, učestvovao dr Filip Ivanović, direktor Centra za helenske studije i predavač na Univerzitetu Donja Gorica. On je govorio na panelu o nacionalnim politikama i iskustvima istraživača u oblasti otvorene nauke, osvrćući se na prisutnost otvorene nauke u regionu Jugoistočne Evrope. Takođe je istakao i važnost pripreme naučne zajednice regiona za nastupajuće instrumente finansiranja nauke, prvenstveno na nivou Evropske Unije po isteku Horizon2020 programa.