Kapital na nivou 13 banaka porastao za skoro 100 miliona eura

U bankarskom sektoru su u trećem kvartalu ove godine nastavljeni pozitivni trendovi, saopšteno je nakon sjednice Savjeta Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Objavljeno: 12. 11. 2019 - 17:04

Kako je saopšteno, na sjednici Savjeta, kojom je predsjedavao guverner Radoje Žugić, razmatran je Kvartalni izvještaj o poslovanju banaka na 30. septembar

Konstatovano je da su, i tokom trećeg kvartala ove godine, nastavljeni pozitivni trendovi u bankarskom sektoru.

„U odnosu na drugi kvartal ove godine, ostvaren je rast aktive od 6,50 odsto i rast depozita od 7,79 odsto (što je više od 250 miliona eura u nominalnom iznosu). Kapital je na nivou sistema od 13 banaka u jednogodišnjem uporednom periodu porastao za skoro 100 miliona eura, odnosno 19,59 odsto“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je Savjet utvrdio Politiku CBCG u 2020. godini.

„Riječ je o dokumentu kojim se definišu smjernice osnovnih aktivnosti Centralne banke za narednu godinu, a koje proizilaze iz obaveza definisanih Zakonom o Centralnoj banci Crne Gore. Politika Centralne banke sadrži ciljeve poslovanja i mjere za njihovu realizaciju“, piše u saopštenju.

Razmatran je i usvojen izvještaj o poslovanju i sprovođenju politike CBCG za avgust i septembar.

„Konstatovano je da su aktivnosti Centralne banke sprovedene tokom avgusta i septembra realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada Centralne banke za ovu godinu“, kaže se u saopštenju.

Nivo nekvalitetnih kredita na nivou sistema od 13 banaka iznosio je, na kraju septembra ove godine, 4,67 odsto.

Navodi se da je članovima Savjeta je prezentovan Izvještaj o toku stečajnog postupka u Atlas banci AD Podgorica u stečaju za period od 5. aprila do 30. septembra od stečajnog upravnika i predsjednika Stečajnog odbora.

U Izvještaju su predstavljene dosadašnje aktivnosti i finansijski pokazatelji dosadašnjeg toka stečajnog postupka.