Pažin pozvao opoziciju na dijalog o VDT-u

Nikada nijesam imao dilemu da Saša Sinđelić treba da bude izručen Hrvatskoj, kazao je danas u Skupštini potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin. 

Objavljeno: 12. 11. 2019 - 18:05

"Nikada nijesam imao dilemu, iako sam vrlo neprijatne detalje sa vaše strane imao priliku da čujem na račun svoje ličnosti u vezi sa tim", naveo je on obraćajući se poslaniku DF-a Predragu Bulatoviću, dodajući da je "samo legalista koji nije smio da prejudicira proceduru". 

"Vidjeli ste da kad je to prešlo u moju nadležnost vrlo brzo se završilo, prethodno je trebalo sprovesti druge procedure", kazao je on.

Pažin je istakao da to da li ćemo imati VDT-a uskoro i da li će to biti profesionalac koji će moći da odgovori na sve izazove, zavisi i od vlasti i od opozicije.

Nemojte mi zamjeriti da je odgovornost na opoziciji i veća jer se traži visoka kvalifikovana većina. Nema dileme da DPS i koalicija žele izbor VDT-a i svjesni smo da to sami ne možemo sprovesti i potreban je dijalog o tom pitanju. Ne želim da prihvatim da u Crnoj Gori nema pojedinca koji bi mogao odgovorno i savjesno da obavlja tu funkciju. Otvorite dijalog na tu temu i dajte da razgovaramo i izaberemo VDT-a", kazao je Pažin. 

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović pitao je Pažina da li nakon izmjena Zakona o međunarodno pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, naše Vrhovno državno tužilaštvo može zatražiti formiranje zajedničkog istražnog tima sa Srbijom i Rusijom u slučajevima koji se tiču izručenja Svetozara Marovića i takozvanog "državnog udara".

"Vi znate da kad god dođe trenutak smjene vlasti u Crnoj Gori , da će Svetozar Marović vjerovatno biti nekom novom tužilaštvu svjedok saradnik", kazao je Danilović.

Pažin je odgovorio da se član pet Zakona ne može odnositi na predmete koji su već pravosnažno okončani i koji su u fazi izručenja.

"Izručenje nije obuhvaćeno ovim međunarodnim istražnim timovima, nego se može odnositi samo na aktivne predmete, bilo da postoji potreba da se proširi istraga van Crne Gore u odnosu na istragu koja se već pokrenula u državi ili postoji potreba da se pokaže međunarodna pravna odgovornost i izađe u susret očekivanjima neke druge države da im se pruži međunarodna pravna pomoć u ovoj oblasti", kazao je Pažin.