Zaplijenjeno 730 kilograma heroina

Slovenačka policija otkrila je prošlog mjeseca u brodskom kontejneru iskrcanom u luci Koper 730 kilograma heroina upućenog jednoj kompaniji iz Budimpešte te u saradnji s mađarskim kolegama uspješno završila operaciju praćenja tereta i otkrivanja počinilaca, objavili su na današnjoj konferenciji za novinare u Nagykanyzsi predstavnici policija obje države.

Objavljeno: 13. 11. 2019 - 13:54
FOTO: Delo.sl/PU Koper

Prisutnost droge u teretu koji je u Kopru nakon skeniranja ocijenjen sumnjivim otkrio je policijski pas, a bila je skrivena u kontejneru s 437 rola polietilenske folije.

Policija je u njemu otkrila 1.421 paketić s heroinom, ukupne težine 730 kilograma, što je u zadnjih 30 godina najveća količina te opasne droge otkrivena u Sloveniji.

U saradnji dvaju policija otkriveno je da je kriminalna grupa iz Mađarske organizovala prevoz kontejnera s drogom iz Irana preko Ujedinjenih Arapskih Emirata, odnosno Dubaija, u luku Koper. Kontejner je bio namijenjen mađarskoj kompaniji, rečeno je na pres konferenciji.

Analizom droge utvrđeno je da  se radi o heroinu visoke čistoće, mješavini sa 70 posto čistog heroina za koju bi se po uličnim cijenama u Evropi moglo dobiti od 65 do 87 miliona eura.