Vladike SPC prave skandale u Americi

Episkopija na čijem je čelu vladika SPC patrijarh Irinej (Dobrijević) pozvala je estradnu zvijezdu Danu Vučković, poznatu po nepriličnim slikama i slobodnom ponašanju na sceni, da svojim nastupom "uveliča" Pokladni piknik, koji crkva, po tradiciji, organizuje na Floridi, pišu Novosti.

Objavljeno: 13. 11. 2019 - 14:20
Foto: SPC

Poziv Eparhije istočnoameričke pjevačici čiji je javni angažman predaleko i od umjetnosti i od duhovnosti, osim što je izazvao zgražavanje vjernika, ponovo je otvorio pitanje stanja u eparhijama SPC u dijaspori.

danavuckovicgrand

Na adresu Patrijaršije u Beogradu često stižu pritužbe Srba iz svijeta koji ukazuju na nemaran odnos tamošnjih arhijereja prema Crkvi i duhovnom životu.

”Vrijeme je da patrijarh i Sveti sinod počnu da poklanjaju veću pažnju stanju u dalekim eparhijama - kaže sagovornik "Večernjih novosti" iz crkvene strukture u SAD.

“Svega tu ima - od finansijskih zloupotreba, preko nemarnog odnosa prema vjernicima, pa sve do poplave kiča i neukusa, kakav će biti ovaj u Majamiju. Istini za volju, ne bi to bio prvi put, ali granica mora da postoji.”

Situacija u Crkvi u Americi posebno je zaoštrena poslije sastanka trojice srpskih arhijereja iz Sjeverne Amerike ljetos na kome je, bez saglasnosti Patrijaršije, donijeta odluka o promjeni ustava tamošnje crkve i uspostavljanja znatno užeg Eparhijskog saveta za SAD.

U ovom potezu vladike zapadnoameričkog Maksima, novogračaničko-srednjozapadnoameričkog Longina i istočnoameričkog Irineja mnogi vide prvi korak ka tihom otcjepljenju SPC u Americi.

”Sveti sinod krajem septembra stavio je ovu odluku van snage i naložio sazivanje novog crkvenog sabora”, objašnjava sagovornik lista iz SAD.

“Patrijarh insistira da u njemu učestvuju vladike kanadski Mitrofan i južnoamerički Kirilo, koji su ljetos bili zaobiđeni prilikom odlučivanja. Episkopi u SAD, međutim, ovu odluku još ne sprovode, očekujući da će njihov pritisak na najviše crkvene organe u Beogradu uroditi plodom.”

Kao glavnu osovinu koja djeluje u neskladu sa Patrijaršijom u Beogradu mnogi navode episkopski dvojac Maksim - Irinej (Dobrijević). Vladika SPC Irinej, koji je bio na čelu Crkve u Australiji, zapamćen je kao episkop čiji je staž obilježio niz afera i sudskih postupaka. On se, međutim, smatra bliskim američkim svjetovnim vlastima, koje mu obezbijeđuju uticaj i među pojedinim srpskim episkopima

U objavljenim depešama "Vikiliksa" vladika Irinej se pominje kao strogo zaštićeni saradnik američke ambasade u Beogradu. On je, prema objavljenoj prepisci, održavao redovne kontakte sa američkim diplomatama, koje je informisao o raspoloženju u vrhu SPC.

Među nižerangiranim zvaničnicima SAD on je važio za pripadnika umjerene struje, na koju je američka administracija računala u stvaranju klime pogodne za američke interese, posebno oko pitanja budućnosti Kosova i Metohije.

KORISTE RUPE U PROPISIMA

Vladike SPC iz dijaspore, posebno SAD, često zloupotrebljavaju propise država u kojima djeluju. Na njih se najčešće pozivaju kada odstupaju od opštevažećih načela funkcionisanja Crkve u Srbiji i zemljama regiona. Ovakva praksa dovela je do crkvenopravno neodrživih upisivanja vladika kao vlasnika eparhijske imovine, finanasijskih zloupotreba, kao i bezbroj sukoba i podela među vjernicima. Zabilježeni su i slučajevi da su lokalne državne vlasti bile prinuđene da "gase" srpske crkveno-sudske sporove i svađe, pišu Novosti.