CNN: Samo se Tramp raduje Erdoganu

Američki predsjednk Donald Tramp jedva čeka da se vidi s turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, ali je teško pronaći bilo koga drugog u Vašingtonu ko dijeli njegov entuzijazam, komentariše CNN pred posjetu Erdogana Vašingtonu.

Objavljeno: 13. 11. 2019 - 17:30

Tokom njegove prošle posjete, pripadnici njegovog obezbjeđenja pokazali su u sukobu s demonstrantima "divljački izliv autoritarizma" na ulicama Vašingtona, navodi CNN.

Ni u njegovom odsustvu stvari se nisu promijenile - njegova odluka o upadu turskih trupa na sjeveroistok Sirije izazvala je skoro sveopšti gnijev u američkom Kongresu, kao što je bio slučaj i prilikom kupovine sofisticiranog ruskog naoružanja i udruživanja s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Ipak, navodi CNN, Erdogan može da očekuje crveni tepih od Trampa, koji je, tvrdi, opsjednuti stranim "snagatorima". To će samo doprinijeti neprijateljstvu poslanika koji već misle da je Tramp izmanipulisan da bi dao zeleno svjetlo za Erdoganov marš u Siriju.

"Ne budite opasan momak. Ne budite budala", napisao je Tramp u bizarnom pismu Erdoganu prošlog mjeseca, upozoravajući ga da ne ide predaleko s operacijom.

Tramp će se, međutim, široko osmjehivati kada se budu sastali, jer poslije otvaranja puta za stratešku i humanitarnu katastrofu za kurdske saveznike SAD-a u regionu, on prisvaja zasluge da je spasao hiljade života tako što je zaustavio sukobe.

Američki predsjednik takođe želi pohvale zato što je sklonio svoje trupe s opasnog terena, iako su neki ostali da bi spriječili ponovno oživljavanje Islamske države.

Tramp takođe može da posmatra susret s Erdoganom kao kontraprogramiranje protiv javnih saslušanja u istrazi za opoziv, koja počinju danas, ali, kako CNN zaključuje, ideja da predsjednik može da vidi vrijednost u tome što stoji sa stranim liderom optuženim za kršenje prava na različito mišljenje i slobodu izražavanja u trenutku kada je optužen za zloupotrebu moći, predstavlja komentar vremena.