Vučić: Rekao sam Tačiju: ʼNe govoriš istinuʼ, a Makronu: ʼVidiš da mu to govorim u liceʼ

"Srbija je uspjela da napravi dobru osnovu za sigurnu poziciju u Unesko i Kosovo ni danas, ni iduće godine neće moći postati članica te međunarodne organizacije", rekao je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Objavljeno: 13. 11. 2019 - 20:30
Foto: Tanjug/ Predsednistvo Srbije

Prenio je da je na konferenciji Uneska ukazao na to kolika je ugroženost srpskih manastira na Kosovu i Metohiji, prije svega onih južno od Ibra, kao i na to da se ruše srpska groblja i da ta opasnost još postoji.

Zahvalio se Unesku na podršci koju su do sada pružali.

Kada je riječ o multilateralizmu rekao je da je to popularna riječ o kojoj se često govori. To je tema u Parizu i svuda u svijetu i mi čini mi se da dobro plivamo u tim vodama, istakao je Vučić.

"Ima onih, poput Emanuela Makrona, koji je cio svoj intervju Ekonomistu posvetio multilateralizmu, snaženju Evrope, kao globalnom političkom igraču, pri čemu se razlikuju izjave - Makron smatra da Evropa mora da ima svoju armiju da bi bila globalni politički igrač", rekao je predsjednik Srbije.

Prema njegovim riječima, drugi dio Evrope se oslanja na NATO.

"Biće tu još mnogo toga da se kaže. Za nas kao malu zemlju, po teritoriji i broju stanovništva, je važno da multilateralizam raste, jer se sve više malih zemalja osjeća sve nezavisnije, donosi odluke u skladu sa svojim interesima, jer ne postoji više jedan šerif u svijetu. Čini mi se da dobro plivamo u tim vodama", konstatovao je on.

"Čujem bezbroj tehničkih detalja od svih, ali o suštini malo"

"Francuska i Evropa hoće dominantu ulogu u rješavanju pitanja Kosova i Metohije, a vidjeli smo da to na izvjestan način želi i SAD, ali ono što još nisam vidio to je suština", izjavio je Vučić.

“Kada sve pitam, čujem bezbroj tehničkih detalja od svih, ali o suštini malo”, primijetio je Vučić.

Upitan da li je na iznendnom sastanku s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom juče čuo nešto kvalitativno novo, rekao je da se ne može o takvim stvarima čuti mnogo šta novog.

"Sve što radite, mučite se i borite se da taktički za milimetar pomjerate. Kao u američkom fudbalu, jardu po jardu da pomjerate unaprijed. Ne možete sa jednog na drugi kraj terena, osim izuzetnim potezom, mnogo upornosti i taktike je potrebno da bismo se malo pomerili, posebno po teškim pitanjima kao što je KiM”, rekao je Vučić.

Prenio je da je i na sastanku, pred Makronom, rekao Tačiju da Priština nije ispunila ni njene obaveze odranije, što je Tači, kaže, negirao.

“Ja sam mu rekao – ‘Tači, ne govoriš istinu, niste ispunili svoje obaveze. I Makronu sam rekao – ‘ Vidiš da mu to govorim u lice i da mi nije problem da mu to kažem’… I sad vam kažem da će teško ispuniti bilo šta u budućnosti”, rekao je Vučić.

Na Makronove riječi da će se to vidjeti, odgovorio je, kaže:

“Ljudi, u redu je, samo da mi budemo neko ko će da ispunjava ugovorene stvari, a da oni ne ispunjavaju, to nije moguće”.

Vučić je zahvalio Makronu na njegovom angažmanu i trudu, te istakao da je prvi razgovor koji su imali, poslije večere za lidere, u ponedjeljak, bio veoma dug i značajan, govorio je o bilateralnim odnosima i poštovanju prema Srbiji.

“Za to, kapa dolje”, rekao je Vučić.