PEŠIĆ: Bečiću se mogla oduzeti titula

Kada bi se dobro prečešljali zakoni i propisi našao bi se način da se lider Demokrata Aleksa Bečić kazni oduzimanjem titule magistra zbog toga što njegov rad nije autentičan, iako je Senat donio odluku da nema pravnog osnova da se to učini - rekao je za Pobjedu profesor dr Vladimir Pešić, bivši predsjednik Naučnog odbora Univerziteta Crne Gore.

Objavljeno: 14. 11. 2019 - 07:03

On, bez obzira na ovakav stav, ne sumnja da je odluka Senata „sigurno sačinjena u skladu sa zakonom“.

Senat je ovakvom odlukom, smatra Pešić, zatvorio vrata da se nastavi proces protiv Bečića. Ovo najviše akademsko tijelo trebalo je, kaže on, da donese odluku i uputi je onom koje je nadležno za etička pitanja da nastavi postupak.

- Senat je ovom odlukom zatvorio slučaj. Bečić se mogao sankcionisati. Izvanredna mi je ćutnja ovih dana i Centra za građansko obrazovanje i Daliborke Uljarević. I Ministarstvo prosvjete bi, najradije da može, prespavalo ovo – kaže on.

Za slučaj profesorice Lakićević-Đuranović, kaže on, izgleda mu da se ,,pošto-poto željelo da se nađe neka žrtva da se pokaže da Zakon o akademskom integritetu, sve te ogromne dnevnice uz pomoć kojih se išlo u Birsel, ima smisla“.

- Sličan zakon ne postoji ni u jednoj drugoj evropskoj zemlji, što jeste neobično. Treba da kopiramo iskustva, sličan način kao što se to radi u zemljama Evropske unije. Zakon je donešen zato što određene nevladine organizacije prave ogroman pritisak, znamo koje već, tu su razni grantovi, razni eksperti... Da nešto postoji u zemljama EU rekao bih prvi uradimo to što oni rade, ovako ne, to je kod mene izazvalo otpor – kaže Pešić.

Komentarišući odgovornost mentora, rekao je, prije svega, da je i on mentor studentima i da ne može nikada da bude siguran da li je kandidat u potpunosti nešto prepisao ili nije.

- Neko može da prepiše od nekoga do koga ja kao profesor, kao običan smrtnik, ne mogu doći. Naše povjerenje počiva na poštovanju. U tom smislu, jesam mentor, ali ne može se očekivati da mentor isprati sve. Možeš uzeti tekst i prepisati ga iz Tuzle, Zenice, do koga ja nikada neću doći. Ja studentu vjerujem, jer je takav odnos u oblasti u kojoj radimo, vjerujem da nešto radi pravilno. Može i da prepiše i da me slaže. Ne opravdavam mentore, ali se ne može očekivati da snose odgovornost za magistrature i doktorate – rekao je on.

Ekonomski ćuti

Ima li prostora da nakon odluke Senata UCG, Ekonomski fakultet gdje je Bečić odbranio rad, pokrene neki postupak protiv njega, odnosno proceduru oduzimanja titule nije izvjesno. Dekan ove ustanove Nikola Milović nije odgovorio na upućeno pitanje.

(Opširnije u današnjem izdanju dnevnog lista Pobjeda)