Porodica tvrdi da ekipa Hitne nije htjela da uđe u sobu gdje je žena umirala

Porodica pokojne Huriše Emini iz podgoričkog naselja Konik optužila je ekipu Zavoda za hitnu medicinsku pomoć da su 18. oktobra ove godine odbili da pruže medicinsku pomoć tada teško oboljeloj Huriši, jer nijesu htjeli da uđu u sobu gdje je preživljavala posljednje trenutke života u teškim bolovima, piše Dan.

Objavljeno: 14. 11. 2019 - 07:57

Ona je dan kasnije, 19. oktobra preminula, ističe njena porodica. Porodica Emini se obratila Pravoj Crnoj Gori, kojoj su dostavili video snimak dolaska ekipe Hitne pomoći u njihov stan, kada su se vratili bez ukazane pomoći oboljeloj.

Njen suprug Nedžat za Dan je kazao da ljekari iz Zavoda za hitnu pomoć nijesu htjeli da pruže pomoć teško oboljelom pacijentu i više puta su odlagali dolazak kako bi joj dali inekciju protiv bolova.Preminula je bolovala od karcinoma.

“Kad god bi pozvao Hitnu pomoć oni bi mu govorili da će doći odmah, a dolazili su uvijek sa zakašnjenjem od dva ili tri sata, pravdajući to velikim brojem pacijenata koje moraju da obiđu i time što imaju manjak osoblja”, tvrdi Nedžat Emini.

Kako je naveo, dan uoči smrti njegove supruge radnici Hitne pomoći nisu htjeli ni da uđu u prostoriju gdje se njegova bolesna supruga nalazila, što se jasno vidi na video-snimku koji je dostavio Pravoj Crnoj Gori, te da su, kako tvrdi Nedžat, govorili “da zbog neprijatnog mirisa koji se širi ne mogu da obave svoj posao”.

Prema njegovim riječima, “ponašali su se drsko, nevaspitano i uličarski prema porodici”. Nedžat ističe da kada je pozvao dežurnog dispečera i tražio da mu se objasni zašto je osoblje Hitne pomoći odbilo da pruži neophodnu medicinsku pomoć njegovoj supruzi, dobie objašnjenje “da su radnici Hitne pomoći bili onemogućeni da odrade intervenciju”.

On podsjeća da njegove navode potvrđuje tonski snimak. Kaže da je jutro nakon toga njegova supruga preminula, pa su on i porodica pozvali Hitnu pomoć kako bi u skladu sa zakonom došli na lice mjesta i konstatovali smrt pacijenta.

“Kada je ekipa Hitne pomoći stigla u stan, što se takođe jasno vidi na snimku, medicinska sestra je samo pošla do vrata prostorije u kojoj je ležala Nedžatova mrtva supruga i bez približavanja, sa vrata konstatovala smrt, dok se druga medicinska sestra sa rukama u džepovima šetala po stanu. Nakon toga, prilikom ulaska u dnevnu sobu kod porodice jedna od medicinskih sestara govori, sa rukama u džepovima Bog se osevapio što je uzeo, da se ne muči ni ona, ni vi da je gledate. Dakle, ne samo da joj dan ranije nisu pružili hitnu medicinsku pomoć, već sjutradan, nakon smrti, takođe ne ulazeći kod supruge, sa rukama u džepovima, konstatuju smrt, za koju postoji osovana sumnja da su odbijanjem da ukažu pomoć radnici Hitne pomoći sami doprinijeli”, navodi Nedžat Emini.

Stefanović: Pokrenuće disciplinski postupak protiv doktorice

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Saša Stefanović je za Dan kazao da im se niko nije obratio povodom slučaja porodice Emini.

Stefanović je naglasio da doktorica koja nije htjela da pruži medicinsku pomoć više ne radi u toj ustanovi, koja je prešla u drugu ustanovu i dobila specijalizaciju.

“O tom događaju sam obaviješten tek sada jer su moji zaposleni poslali snimak. Doktorica koja je bila u kućnoj posjeti ne radi više u Zavodu za HMP. Pravna služba će preduzeti sve što je po zakonu potrebno radi utvrđivanja odgovornosti i sve što je u mogućnosti s obzirom na to da doktorica nije više zaposlena u Zavodu”, ističe Stefanović.