Fejsbuk: Ugašeno više od pet milijardi lažnih profila

Fejsbuk je u srijedu saopštio da je od početka godine ugasio čak 5,4 milijarde lažnih računa na svojoj platformi, što je više nego dvostruko od 2,5 milijardi mjesečno aktivnih korisnika.  

Objavljeno: 14. 11. 2019 - 12:36

Takođe, radi se o daleko većem broju ugašenih profila nego prošle godine, kad je Facebook ugasio 3,3 milijarde lažnih profila, javlja CNN.

Gotovo svi profili ugašeni su i prije nego što su imali priliku postati aktivni korisnici pa se nijesu računali u toj kategoriji. Ipak, Facebook priznaje da je oko pet odsto njihovih mjesečno aktivnih korisnika vjerovatno lažno.

Ovo otkriće pokazuje razmjere izazova s kojim se ovaj internetski div suočava dok se priprema za predizbornu sezonu u SAD-u, kao i popis stanovništva u toj zemlji iduće godine.

Žele spriječiti reprizu ruske kampanje iz 2016.

Analitičari i agencije za nadzor očekuju novi val lažnog i dezinformišućeg sadržaja na društvenim mrežama nakon organizovane ruske kampanje uticaja na američke izbore 2016. lažnim oglasima i drugim dezinformacijama i propagandnim sadržajem na ovoj društvenoj mreži.

Facebook je otkrio i nove protokole za sigurnost i transparentnost koji bi trebali spriječiti reprizu uticaja na izbore iz 2016, zbog čega se kompanija našla na udaru kritika nakon izbora.

Osnivač i direktor Facebooka Mark Zuckerberg predstavio je u telefonskom razgovoru s novinarima ovaj golemi broj uklonjenih profila kao dokaz da njegova kompanija ozbiljno shvata navedeni problem.

"To što su brojke visoke ne znači da ima toliko više štetnog sadržaja. To znači samo da se više trudimo kako bismo identifikovali ovaj sadržaj i zato su više", rekao je Zuckerberg.

Govor mržnje počeo se uklanjati automatski

Facebook je uklonio najveći broj lažnih profila odmah na početku godine, od januara do marta, njih dvije milijarde. U iduća tri mjeseca uklonio je 1,5 milijardi, a od jula do septembra njih 1,7 milijardi.

U svom izvještaju Facebook je takođe otkrio da je uklonio 18,5 milijuna slučajeva dječje golotinje i seksualnog iskorištavanja u razdoblju od aprila do septembra, kao i 11,4 milijuna slučajeva govora mržnje. Facebook je, kažu iz te kompanije, u posljednje dvije godine počeo uklanjati govor mržnje proaktivno, što znači da više ne čeka da takav sadržaj prijave drugi korisnici, već ga algoritam sam detektuje.

Zuckerberg je u razgovoru s novinarima objasnio da se Facebookovi algoritmi odsad koriste i za uklanjanje štetnog sadržaja na Instagramu: prodaju droge, prodaju oružja, iskorištavanje djece, suicid i samoozljeđivanje, kao i terorističke propagande.