EKSKLUZIVNO: Crna Gora mora da obezbijedi nezavisnost svih institucija, zabrinjava izbor Medenice

Crna Gora mora da nastavi borbu protiv korupcije i da obezbijedi nezavisnost svih institucija, uključujući Agenciju za borbu protiv korupcije, navodi se u Radnoj verziji za poglavlja 23. i 24., odnosno takozvanon non paper dokumentu, u koji je Portal Analitika imao uvid. Dokument, kako smo ranije objavili, nije zvanično dostavljen Vladi.

Objavljeno: 14. 11. 2019 - 20:03

Crna Gora je nastavila reforme u oblasti slobode medija, borbi protiv korupcije i trgovini ljudima a radilo se na usklađivanju pravnih normi sa EU i jačanju institucija, piše u dokumentu. Navodi se da je važno  da Crna Gora ne nazaduje i ne poništava ranije sprovedene pravosudne reforme, te da nastavlja sa daljom borbom protiv korupcije.

„Pouzdan, nezavisan i efikasan institucionalni odgovor na nedavne optužbe za korupciju i nezakonito finansiranja političkih partija je potreban“, navodi se u dokumentu.

Kako se navodi u dokumentu, zabrinjavaju imenovanja u pravosuđu tokom 2019. godine, poput ponovnog imenovanja predsjednice Vrhovnog suda u trećem mandatu , uprkos ustavnom ograničenju na dva mandata; i ponovno imenovanje predsjednika sudova koja su već izdržala maksimalna dva mandata utvrđena Zakonom o Sudskom savjetu iz 2015. Godin.

„Ta imenovanja izazivaju zabrinutost u pogledu tumačenja Ustava i važećeg zakonodavstva od strane Sudiskog savjeta“, navodi se u dokumentu.

U dokumentu se navodi da pravosudni sistem i dalje koče sistemski nedostaci, što dovodi do blagih sudskih kazni i nedovoljnog povraćaja imovine.

U dokumentu se konstatujue i da je mandat Vrhovnog državnog tužioca istekao je u oktobru 2019. nakon što prvi poziv za kandidate nije uspio zbog toga što nije bilo prijava. Tužilačko vijeće je imenovalo odlazećeg Vrhovnog državnog tužioca, kao vršioca dužnosti do izbora novog, navodi EK u dokumentu.

U dokumetu se navodi i da je činjenica da je brojnim članovima sudstva i tužilaštva, uključujući starije članove, odobren stan ili krediti koje su sponzorisali država pod povoljnim uslovima otvorio mnoga pitanja.

Učešće Crne Gore u međunarodnoj policijskoj saradnji rezultiralo je sa nekoliko uspješnih akcija protiv crnogorskih kriminalnih grupa, u zemlji i inostranstvu: velike količine droge zaplijenjeno je i istaknutih članova kriminalne grupe su uhapšeni, dodaje se u dokumentu.

Dodaje se da uspostavljenje sistema baze podataka ometa efikasnost krivične i finansijske istrage.

U oblasti migracija i azila, Crna Gora je nastavila da pokazuju svoju otpornost i posvećenost protiv povećanih migracionih tokova širom zemlje, dodaje su dokumentu.

Kritike Evropske Komisije vezane za Agenciju za sprečavanje korupcije (ASK) su vezane za nezavisnost , postavljanje prioriteta, selektivni pristup, ali i kvalitet odluka.

"Nekoliko odluka Agencije u politički osjetljivim slučajevima, koje su dovele do razrješenja člana Savjeta ASK-a i RTCG-a poništene su od strane Upravnog suda", piše u dokumentu. 

S druge strane, pohvalili su napredak u kapacitetima ASK-a.

U dokumentu se  ističe i zabrinutost za medijske slobode.

"Izostaje napredak u rješavanju  nedavnih i starih slučajeva ozbiljnih napada na novinare u pogledu identifikacije počinilaca i onih koji stoje iza napada, ali postoje i nedostaci i odlaganja koji su ometali istrage", navodi EK.

U dokumentu piše i da još uvijek nedostaju profesionalni i etički standardi za medije, kao i efikasni mehanizmi samoregulacije.

“Tokom prve polovine 2019. nekoliko otpuštanja iz Savjeta RTCG i menadžmenta RTCG su poništeni od strane domaćih sudova. Početkom ljeta 2019 imenovano je novo vijeće RTCG, ali su tu i dalje nepotrebno političko miješanje i pritisak”, ističe se u dokumentu.