Šefu bosanske tajne službe poništena diploma

Direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA) Osmanu Mehmedagiću definitivno je poništena diploma koju je stekao na jednom privatnom univerzitetu u Banja Luci, potvrdio je u četvrtak Inspektorat Republike Srpske, a objavili lokalni mediji u tom entitetu.

Objavljeno: 14. 11. 2019 - 19:25

Prema pisanju portala Nezavisnih novina, ovaj inspektorat dobio je službeno saopštenje kako je senat Univerziteta za poslovne studije iz Banje Luke 12. novembra donio odluku o poništavanju diplome o završenom studiju koja je izdata Mehmedagiću.

"Utvrđeno je kako je univerzitet postupio po rješenju inspektora", naveo je neimenovani izvor.

Nije bilo potrebnih podataka o studiranju

Banjalučki Univerzitet za poslovne studije jedno je u nizu privatnih obrazovnih ustanova koje su masovno počele nicati u Bosni i Hercegovini. Sadašnji direktor OSA-e na tom je univerzitetu diplomu dobio 2007. godine, a Inspektorat RS-a je u avgustu ove godine donio rješenje kojim je utvrđeno kako je ona stečena na protivzakonit način te stoga mora biti poništena.

U obrazloženju takve odluke uz ostalo je bilo navedeno kako je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da u dokumentaciji o Mehmedagićevom studiju nema potrebnih podataka koji čine lični dosje studenta i matične knjige, te kako u prijavama za polaganje ispita nedostaju podaci poput datuma polaganja ispita u rubrici koju treba da popuni odgovorni profesor, nedostaju podaci o polaganju samog ispita, koji je to put da student izlazi na ispit, nedostaju potpisi referenta iz studentske službe i sl.

Univerzitet se na ovu odluku žalilo, no nju je u drugostepenom postupku potvrdilo Ministarstvo obrazovanja RS-a pa je diploma poništena iako je u međuvremenu pokrenut i zakonom dopušten upravni sudski spor, no on ne odlaže izvršenje rješenja.

Iz agencije tvrde da je diploma uredna

Sam Mehmedagić se o cijelom slučaju nikada nije izjasio, no iz OSA-e su ranije reagovali izjavom u kojoj su tvrdili kako je diploma uredna i zakonito stečena te da se njihov direktor našao na meti onih koji žele srušiti agenciju na čijem je čelu.

"Potpuno je jasno ko i s kojim ciljem stoji iza njih. Pravosudne institucije i inspekcije imaju pravo u skaldu sa zakonom vršiti provjere, ali niko nema pravo montirati bilo kakve istrage kojima bi diskreditovali osobe koje se suprotstavljaju organizovanom kriminalu u BiH", bio je jedini komentar OSA-e nakon što je afera izbila prošlog ljeta.

Mehmedagićev mandat na čelu OSA-e ističe krajem ove godine, a pretpostavljalo se kako će se kandidovati za još jedan. On slovi za osobu koja je bliska predsjedniku Stranke demokratske akcije (SDA) Bakiru Izetbegoviću, čijem je ocu Aliji bio dugogodišnji tjelohranitelj.