Specijalizanti rade kao robovi

Doktori medicine koji se nalaze na specijalizaciji uputili su pismo Ministarstvu zdravlja u kojem ističu da se prilikom odrađivanja specijalizacija u bolnicama imaju robovlasničke ugovore.

Objavljeno: 15. 11. 2019 - 06:35

Mladi ljekari u pismu ističu da ih je pomoćnica ministra zdravlja Slađana Pavlović šokirala izjavom da ne zna šta bi se desilo sa mladim ljekarima da sami moraju da plate specijalizaciju.

“Da li je moguće da se politika Ministarstva zdravlja može zasnivati na ovakvim izjavama? Da li ste sigurni da ste svjesni posledica koje Vaša konstatacija nosi u momentu kada naš zdrastveni sistem masovno napuštaju mladi ljekari? Da li ste svjesni činjenice da ovim nepromišljenim rečenicama dolivate ulje na vatru? Da jeste, onda biste po hitnom postupku dali saopštenje o javnom izvinjenju svakom ljekaru specijalizantu koji za bijednu platu od 540 eura radi, dežura besplatno, potom uči i sprema na desetine ispita, napušta svoju porodicu da bi se edukovao više godina, ostavlja uplakanu djecu i sam često plačući odlazi van Crne Gore”, piše u pismu.

Ukoliko u matičnoj ustanovi ne odradi ugovorom definisan broj godina kao specijalista, specijalizant u Crnoj Gori dužan je da vrati novac koji je ustanova izdvojila za nastavu na specijalističkim studijama, novac kojim je plaćan njegov mentor, novac za specijalistički ispit, ali i sve plate koje je zaradio tokom specijalističkog staža, kao i plate koje bi zaradio da je po ugovoru ostao dvostruko više nego što je specijalizacija trajala.

“Dakle, i plate koje nije stigao da zaradi zbog napuštanja ustanove. Mladi ljekar dolazi na posao, dežura, zamjenjuje starijeg kolegu, asistira, radi najbolje što može i preuzima odgovornst i kad treba i kad ne treba jer u našem zdravstvu nema dovoljno doktora – a poslije ove Vaše izjave će ih biti još manje, i za sve to dobija upravo ovakve povoljnosti. Navedite nam gdje još postoje takvi primjeri robovlasničkih ugovora kad već govorite o povoljnostima koje nam obezbjeđujete u kontinuitetu i intenzivno. Odvojeni život koji specijalizant dobija pri odlasku u BG od 330 eura nedovoljan je za pristojan život. Tim novcem jedva da može da plati stan, a vrlo često ne može da plati mjesečne komunalije”, ukazali su specijalizanti u pismu.

Oni su ukazali da medicinske knjige spadaju u najskuplju stručnu literaturu na svijetu, a da oni za njihovu nabavku ne dobijaju ni jedan jedini cent, već ih plaćaju iz budžeta svojih porodica, kao što je bila praksa na osnovnim studijama medicine.

“Kada ne budemo imali specijaliste, što će se desiti u bliskoj budućnosti, na šta Vas konstantno godinama upozorava Sindikat doktora medicine, desiće se da nečiji roditelj ima akutni infarkt, a da nema kardiologa da ga pregleda; desiće se da Vaš komšija ima tumor, ali da nema onkologa koji bi liječio pacijenta; desiće se da Vaša rođaka ime pneumoniju, ali da nema pedijatra da je liječi; desiće se da se Vi porađate, a da nema ginekologa da Vas porodi; desiće se da naši pacijenti nemaju ljekare jer su svi pošli vani, gdje će imati 10 puta veće plate i 20 puta bolje uslove rada”, poručili su specijalizanti.