Sindikat zdravstva traži hitan sastanak s Markovićem

Samostalni sindikat zdravstva zatražio je hitan sastanak sa premijerom Duškom Markovićem povodom, kako su kazali, neprihvatljivog iznosa koji je u budžetu za narednu godinu predviđen za povećanje zarada zaposlenim u zdravstvu.

Objavljeno: 15. 11. 2019 - 15:19
Foto: Skala Radio

Kako je saopšteno iz Sindikata, Glavni odbor te radničke organizacije raspravljao je danas o povećanju zarada koje im je ponudilo Ministarstva zdravlja.

Oni su podsjetili da je Marković najavio je da će doći do značajnog povećanja primanja zaposlenih u zdravstvenom sistemu, nakon što su sindikati zdravstva uputili Ministarstvu i Vladi zahtjev da se doktorima i medicinskim radnicima od januara koeficijenti povećaju za 30 odsto.

„Smatramo da nijesu mjerljivi Sindikat prosvjete i zdravstvo. Mi radimo odgovorniji, komplesniji posao, nemamo ni godišnje odmore, radimo 365 dana u godini“, kazala je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva, Ljiljana Krivokapić.

Pritom, kako je navela, Zakonom o zaradama u javnom sektoru postoje koeficijenti složenosti koji su mnogo veći nego isti nivo obrazovanja u zdravstvu.

„Mi smo dali predlog za povećanja koeficijenta za 30 odsto još prije ljetnjeg perioda, i nakon što je Vlada sinoć usvojila budžet tražimo hitan prijem kod premijera“, rekla je Krivokapić.

Prema njenim riječima, Vlada je budežetom za narednu godinu odredila povaćenje za prosvjetu 13 miliona eura u bruto iznosu, a odvojeno je 20 miliona za povećanje zarada.

„To znači da je zdravstvu ostalo sedam miliona eura, znači mnogo manje nego prosvjeti, i to je neprihvatljivo. Tim povodom tražimo hitan sastanak kod premijera, a nakon toga ćemo odlučiti kako ćemo dalje djelovati“, poručila je Krivokapić.