Rusko-srpska grupa od DF-a traži koaliciju sa Milačićem

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević nalaze se pod pritiskom rusko-srpskih političko medijskih grupa da pred parlamentrane izbore formiraju koaliciju sa Pravom Crnom Gorom Marka Milačića, piše Pobjeda.

Objavljeno: 16. 11. 2019 - 11:30

Više izvora Pobjede bliskih prosrpskim partijama iz Crne Gore je saopštilo da su u opticaju dva scenarija. Prema prvom, Milačić bi ušao na listu DF-a na mjesto koje bi garantovalo njegov poslanički status, dok drugi predviđa formiranje predizborne koalicije DF-a sa Pravom Crnom Gorom, koja je po svim istraživanjima ispod cenzusa.

Milačić se na prošlim parlamentarnim izborima nalazio na listi DF-a, ali tek na 25. mjestu pa nije ušao u parlament.

Prema saznanjima Pobjede, na čelu te uticajne mreže nalazi se Milačićeva rođaka Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika, medija bliskog ruskim i srpskim vladajućim političkim krugovima u Beogradu i Moskvi.

- Milinčić je veoma uticajna u Srbiji ali i u Rusiji, gdje je od 2002. godine. U posljednjih nekoliko nedjelja bilo je makar pet poziva od strane uticajnih političara bliskim Vučiću u kojima se sugeriše liderima DF-a da Milačića, kao ,,perspektivnog srpskog političara“, uključe u koalicioni aranžman sa DF-om - kaže izvor Pobjede.

Izvori Pobjede ukazuju da Milačić uživa veliko povjerenje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, imajući u vidu da je redovno gost kod njega na svim sastancima koji se organizuju sa predstavnicima srpskog naroda iz Crne Gore. 

Istovremeno, prema saznanjima iz Demokratskog fronta, Milačić ne uživa veliko povjerenje lidera tog političkog saveza.

- Ljubinka Milinčić glavna urednica Sputnjika, tetka Marka Milačića, najzaslužnija je za njegov identitetski zaokret od independiste do Srbina, rusofilski nastrojenog. Omogućila mu je pojavljivanje na svim televizijama u Srbiji na kojima je prezentovao svoju novu estetiku srpstva. Posebno je to bilo izraženo u periodu 2017-2018. kad je liderima DF-a otpočeo sudski proces i zabranjeno napuštanje Crne Gore. Takođe je u nekoliko navrata zahvaljujući vezama svoje rođake putovao u Moskvu- tvrdi drugi izvor Pobjede.

Netrepeljivost DF-a i Milačića traje od sastanka kod Vučića, avgusta prošle godine, kada je lider Prave optužio na tom sastanku DF da je privatizovao Srpsku kuću, nacionalnu instituciju Srba, navodeći da je potrebna njena hitna reorganizacija.

Milačić je na sastanku saopštio da problem Srba u Crnoj Gori nije samo crnogorska vlast, već, kako je kazao, profesionalni Srbi koji su ih do sada predstavljali.

- Najveći problem u Crnoj Gori, osim vlasti, zbog čega su Srbi u ovakvoj situaciji, jesu profesionalni Srbi. Više puta sam govorio: nama trebaju novi i neistrošeni ljudi. Manje je bitno da li će Srbi biti u vlasti ili ne, kao što je ovdje neko pomenuo, bitno je kakvi smo i ko predstavlja Srbe danas- rekao je tada Milačić.