Ambasador Holandije: Sjeverna Makedonija može da počne pregovore sa EU, ali ne i Albanija

Ambasador Holandije u Skoplju Dirk Jan Kop izjavio je da njegova zemlja trenutno vidi mogućnost da Sjeverna Makedonija počne pregovore sa EU, ali ne i Albanija.

Objavljeno: 16. 11. 2019 - 12:48

"Trenutne procjene vode ka poziciji da vidimo mogućnosti za Sjevernu Makedoniju da počne pregovore, a takvu mogućnost još ne vidimo za Albaniju", rekao je on u intervjuu u emisiji "360 stepeni" na makedonskoj televiziji Alsat M.

Na pitanje šta ako u razgovorima među zemljama EU dio njih bude insisitrao na zajedničkoj odluci za dvije zemlje i da li će u tom slučaju Sjeverna Makedonija postati žrtva nesaglasnosti, Jan Kop je rekao da je teško da se špekuliše o pregovaračkim pozicijama drugih zemalja članica EU, ali da je pozicija Holandije jasna.

"Naša pozicija je jasna– oduvijek smo govorili da procjenjujemo poziciju za svaku zemlju prema tome šta je postigla i to je naš prerogativ. Imamo naše poglede o tome koje korake određena zemlja kandidat treba da preduzme da bi postala članica EU i to postojano govorimo – da je riječ o procesu baziranom na dostignuću, strogom i fer procesu", rekao je Jan Kop.