BASTIOLI: Podmorski kabl važan za cijelu Evropu

Podmorski kabl važan je ne samo za Crnu Goru i Italiju, već i za Balkan i cijelu Evropu, kazala je u intervjuu za TVCG, predsjednica Upravnog odbora Terne Katja Bastioli. Energetski most između Crne Gore i Italije, kako ocjenjuje, doprinijeće i budućim investicijama u našu zemlju, kao i razvoju obnovljivih izvora energije.

Objavljeno: 16. 11. 2019 - 22:28

Podmorski kabl koji povezuje Crne Goru i Italiju veliki je korak naprijed za buduće energetske projekte. Iz italijanske Terne, vodećeg realizatora projekta vrijednog oko milijardu eura, poručuju, da su benefiti novog energetskog mosta brojni.

"Električna energija može na različite načine doprinijeti ekonomskom razvoju zemlje. Energetski most između Italije i Crne Gore doprinijeće i proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, a naš projekat doprinosi jačanju više grana ekonomije. Inteligentne energetske mreže su budućnost ne samo za Italiju i Crnu Goru već i za cijelu Evropu", rekla je Bastioli.

A upravo je Evropski komisija energetsku vezu Italije i Crne Gore još ranije proglasila projektom javnog interesa. Takav projekat, pojašnjava Bastioli, po svom značaju prevazilazi granice dvije zemlje.

"Ne može postojati prava jedinstvena Evropa ukoliko nije energertski ujedinjena i samostalno i koja ne pruža mogućnost povezivanja više zemalja u energetskoj mreži. Ovaj projekat je upravo zato važan, ne samo za naše dvije zemlje već i za Balkan i cijelu Evropu", dodala je Bastioli.

Osim što će donijeti značajne prihode, ojačati stabilnost i smanjiti gubitke u mreži, projekat podmorskog kabla važan je i za buduće investicije.

"Klimatske promjene s jedne strane donose probleme, ali s druge brojne mogućnosti za industrijski razvoj koji mora biti raznovrsniji i energetski održiv. Preduzeća koja razmišljaju na taj način mogu biti savršena za Crnu Goru, a činjenica da imate energetski most sa Italijom koji stabilizuje vaš energetski sistem važna je za bilo koju buduću inicijativu ili investiciju", zaključila je Bastioli.

Komercijalna upotreba podmorskog kabla, koji je svečano pušten u rad juče, počeće do kraja godine.